Hanne-Vibeke Holst

40 års tjeneste i litteraturens navn

Der findes ingen andre som Hanne-Vibeke Holst i dansk litteratur. Igennem fire årtier har hun skildret det moderne menneskes liv og vilkår igennem et hav af bøger, der spænder fra romaner, biografier, familiekrøniker og debatbøger. Hendes sans for at skabe identifikation og autenticitet i sine værker - uanset om hun skildrer samtidens politiske magtspil, kvinders ligestilling eller sin egen slægtshistorie - har gjort hende til en af Danmarks mest folkekære forfattere. Èn af dem, der vader lige ind i læserens hjerterum med både spænding, humor og eftertænksom.  

Det, der driver værket i størstedelen af Hanne-Vibeke Holst’s forfatterskab er hendes store engagement i kvindesagen. Hendes bøger om idealistiske kvinders splittelse mellem karriere og familiestiftelse – og deres ”træden i vande” i en patriarkalsk samfundsstruktur – har skabt identifikation hos en stor mængde læsere og gjort Holst til en vigtig stemme i ligestillingsdebatten. Lige siden gennembruddet med ”Therese-trilogien” i 1990’erne har spørgsmålet om køn, fundet vej ind i Holst’s historier. Hver gang med forskellige plots og rammefortællinger. Heriblandt kan nævnes bestsellerne fra 00’erne om det politiske magtspil på Borgen (”Kronprinsessen”, ”Kongemordet” og ”Dronningeofferet”) samt ”Knud den store” om Holst’s egen forfatterfar, som led under 70’ernes kvindeoprør, der førte til ægteskabets opløsning.

I Holst’s seneste roman ”Som pesten” møder vi også en stærk og idealistisk kvinde i lægen Karoline Branner, der står overfor at håndtere en verdensomspændende influenza-epidemi. Romanen er skrevet lang tid før den nærværende Corona-krise, men det er som om, Holst har kigget ind i en krystalkugle. Hun er snublende tæt på virkeligheden i de mange spørgsmål, som romanen berører, om angst, isolation og magthavernes ansvarsfralæggelse - alt mens flygtninge- og klimakrisen raser.

Til Ordet er Løs kan du møde Hanne-Vibeke Holst. Vi har sat hende i stævne med teaterdirektør Anna Malzer fra Mungo Park, der ligeledes brænder et samfund, hvor ligestilling står øverst på dagsorden. Sammen tager de temperaturen på vores samtid og "kigger ind i", hvad der venter os i den post-epidemiske tidsalder.

Klik her for at læse mere om Ordet er Løs.

Hanne Vibeke Holst
Foto: Les Kaner
03.07.20