Carsten Müller Nielsen

Da vinderen af DR Romanprisen 2020 blev annonceret, var det til manges store overraskelse romanen "De døde fylder dagene med en smag af mønter", feltets ubestridte dark horse, der løb med hæderen.

Med ét rettede spotlyset sig mod Hillerødforfatteren Carsten Müller Nielsen, som inden romanen havde levet et ubemærket liv som forfatter.

Historien om Carsten Müller Nielsen er historien om et stort talent, der let kunne have levet et liv uden for den litterære verdens opmærksomhed, men hvis bøger er så smukke, at de selv fandt vej til læserne.

Carsten Müller Nielsen går sine egne veje i dansk litteratur. Han skriver ikke for læsernes skyld, man kan argumentere, at han heller ikke skriver for sin egen skyld, men derimod for skriftens skyld. For litteraturen.

Igennem årene er denne indstilling til forfattergerningen resulteret i en række bemærkelsesværdigt egensindige bøger. Det gennemgående træk er en leg med fortællestrukturen og formmæssige greb som tegnsætning.

I romandebuten ”englen over din nabos hus” (2013) fortælles fx historien om en fiktiv nordsjællandsk landsby, hvor beboernes skæbner glider ind i hinandens livsforløb, og da bogen er skrevet uden et eneste punktum, opleves også i skriften denne glidende bevægelse, hvor tingene flyder sammen.

”Kvartet ved tiden ende” (2018) er Nielsens anden roman, og også her fylder strukturen meget. Bogen handler om den franske komponist og pianist Olivier Messiaen (1908-1992), der som krigsfange i en tysk arbejdslejr møder tre andre musikere og komponerer et værk under miserable forhold. Bogen følger de fires tankestrømme under fangeskabet, og bogens struktur følger den faktiske kvartet, så det enkelte kapitel svarer til den enkelte sats i stykket.

I ”De døde fylder dagene med en smag af mønter” handler om atomkraftulykken ved Tjernobyl. Bogen er delt i to spor, hvor man på den ene side følger dyrelivet i et forladt hus tæt på kraftværket, mens det andet spor handler om en soldat, der betaler en prostitueret for at høre hans fortælling om oprydningsarbejdet ved atomkatastrofen. Soldaten er selv ødelagt af stråleskaderne og døden venter rundt om hjørnet.

Juryen valgte enstemmigt Nielsens bog som vinder af DR Romanprisen, hvor den bl.a. konkurrerede med publikumsfavoritten ”Frank vender hjem” af Kristian Bang Foss. Jurymedlemmerne beskrev bl.a., at læseoplevelsen var svær at slippe igen, at bogen var meget filmisk skrevet og at sproget var ”fantastisk”.

Vi er stolte af at kunne præsentere Carsten Müller Nielsen til Ordet er Løs.

Klik her for at læse mere om Ordet er Løs.

Forfatter Carsten Müller Nielsen
Foto: David Foli
09.07.20