Forfatter Ib Michael
Foto: Søren Solkjær

Ib Michael – forfatter med en bred palet

19.01.21
Saftigt, farverigt, eksotisk, kærligt, historisk, fremtidsfortællende, dramatisk!

Imponerende forfatterskab

Det er nemt at finde på beskrivende ord om Ib Michaels forfatterskab, som i tid strækker sig fra den første roman fra 1970 til nu, godt 40 udgivelser senere. Fortællinger fra flere kontinenter blender ind med dem fra vores egen danske hverdag og fortid.

Globetrotter

Ib Michael, født 1945, er lidt af en globetrotter. Han har bl.a. sejlet med Troels Kløvedal ombord på Nordkaperen i sin ungdom og er fortsat med at udvide sine horisonter på talrige rejser, særligt i lande med en noget varmere gennemsnitstemperatur end den hjemlige. Oplevelserne i varmen og i det hele taget de fremmede kulturer formår han at omsætte til fantasifulde fortællinger, hvor kærligheden til verdens mangfoldighed er et solidt grundtræk.

Det elskede Sydamerika

Sydamerika og magisk realisme, som netop mange sydamerikanske forfattere er kendt for, har en stor plads i forfatterskabet, og Ib Michael fletter fermt overnaturlige elementer ind i sine romaner, hvor karakterer og begivenheder nemt kan variere i flere dimensioner. Senest i romanen Sandheden om Lucy fra 2020, tidligere i romanen Rejsen tilbage fra 1977.

Fakta og fantasi

Historiske og kulturelle fakta får helt nye synsvinkler og forbindelser, som fx i Troubadourens lærling fra 1984 om pesten i Europa, hvor middelalderen beskrives intenst og indlevet fra både toppen og bunden af samfundet. I de selvbiografiske romaner, trilogien Vanillepigen, Den tolvte rytter og Brev til månen, blander Ib Michael også sine egne aner godt op med fantasifulde indskud og er langt fra den virkelighedsnære autofiktion, som senest har præget den del af genren.

Plads til realisme

Der er dog stadig plads til en god del samfundskritik og bekymringer om klodens tilstand i Ib Michaels farverige fortællinger. Som læser kan du sagtens fange tilværelsens alvorlige vilkår, selvom personer og handling slynges i mange fantastiske retninger og der ikke er sparet på de farverige og sanselige beskrivelser.

Møde Ib Michael på årets litterarurfestival - Læs mere her om Ordet er Løs.