Om dette arrangement

Tid
19:00 - 22:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Online
Målgruppe
For voksne
Litteratur, foredrag og debat

Læsekreds: Joyce’s labyrint

22.05.24
​​​​​​​Få bøger er omgivet af så meget mystik som James Joyce’s hovedværk ”Ulysses”. Romanen topper jævnligt lister over både verdens bedste romaner og verdens sværeste romaner. I Hillerød Bibliotekernes læsekreds ”Joyce’s labyrint” vil to eksperter og en erfaren moderator føre deltagerne sikkert igennem den unikke læseoplevelse.

Kort før udgivelsen af sit hovedværk ”Ulysses” i 1922 udtalte den irske forfatter James Joyce, at han havde fyldt romanen med ”så mange gåder og hjernevridere, at professorer vil skændes om romanen i hundredevis af år.” Mere end 100 år senere kan læsere og litteratureksperter nikke til det profetiske udsagn, for ”Ulysses” bliver stadig ivrigt læst og diskuteret.

På trods af sin enorme popularitet er ”Ulysses” berygtet for at være vanskelig at læse på egen hånd. På hjemmesiden Goodreads, hvor millioner af brugere anbefaler bøger til hinanden, er ”Ulysses” blevet kåret som verdens vanskeligste bog. Men det bør ikke afskrække læsere fra at kaste sig ud i mesterværket, siger litteraturformidler Thorbjørn Tirsted fra Hillerød Bibliotek, som nu starter en online-læsegruppe om ”Ulysses”.

”Jo sværere en bog virker, jo mere kan der være at vinde. Mit mål som litteraturformidler er at give bibliotekets gæster unikke oplevelser med litteraturen, og med ”Ulysses” vil deltagerne opleve, at de ikke blot kan læse litteratur fra den øverste hylde, de kan også forstå den på et detaljeret plan ” siger Thorbjørn Tirsted.

Sådan fungerer det

”Joyce’s labyrint” er en læsekreds, der foregår online. Deltagerne mødes hver 14. dag i et faciliteret videomøde, hvor de diskuterer ’ugens lektier’. Bagefter ud læsekredsens to eksperter på og udfolder deres tanker og viden om den læste tekst. Den ene ekspert er sognepræst Charlotte Chammon, som tager sig af trosspørgsmål og eksistentielle perspektiver, mens den anden ekspert er dr.phil. Benjamin Boysen, som er Nordens førende James Joyce-ekspert.

Deltagere behøver ikke dukke op til møderne for at være med i læsekredsen. Ekspertsamtalerne optages, og der skrives et udførligt referat af hvert møde, som sendes ud til alle deltagere efterfølgende.

Tilmelding og yderligere information

Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding.

Du tilmelder dig via mail til: thti@hillerod.dk

Har du spørgsmål, kan du ringe eller skrive til læsekredsleder Thorbjørn Tirsted på 7232 5843 / thti@hillerod.dk.

Du behøver ikke kunne deltage i alle møder for at være med.

Læsekredsen mødes i alt ti gange. Første gang er onsdag d. 10. januar. Læsekredsen afsluttes med et foredrag om James Joyce forfatterskab i Nr. Herlev Sognegård onsdag d. 29. maj.

Se bibliotekets hjemmeside for flere oplysninger.

Hvilken udgave læser vi?

Ulysses er udgivet i mange forskellige oversættelser. I læsekredsen tager vi udgangspunkt i Karsten Sand Iversens oversættelse fra 2014, Rosinante. Men hvis du har en anden udgave i reolen eller foretrækker at læse bogen på engelsk, er det intet problem. De mange oversættelser ser vi som en berigelse af samtalen. Du kan også læse bogen online via eReolen.

Hvordan foregår møderne?

Vi mødes i alt ti gange online på platformen Google Meet. Før hver møde sendes et mødelink ud via mail. Du må gerne logge på ca. ti min. før mødet starter, så vi kan komme i gang uden forsinkelser.

Del 1: Kl. 19.00-21.00

Vi starter med at gå bordet rundt for at høre, hvad deltagerne ønsker at tale om. Derefter sammensætter mødeleder Thorbjørn Tirsted et program for mødet, som sikrer, at vi kommer rundt om alle emnerne.

Pause: 15 minutter.

Del 2: Kl. 21.15-22.00

Først fortæller sognepræst Charlotte Chammon om tekstens religiøse motiver og sætter dem i en historisk kontekst. Derefter fortæller dr. Phil. Benjamin Boysen om tekstens litteraturhistoriske og tolkningsmæssige lag.

Begge samtaler tager udgangspunkt i den forudgående samtale blandt deltagerne. Begge samtaler optages og sendes ud via mail sammen med et referat fra ugens møde.