Niels-Birger Danielsen

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
50 Kr
Lokalitet
Vandrehallen
Målgruppe
For voksne
Litteratur, foredrag og debat

Da stikkerkongen slog til i Hillerød 2

11.11.20
I anledning af 80-året for besættelsen arrangerer Hillerød Bibliotek, Lokalhistorisk Arkiv og Museum Nordsjælland et spændende foredrag med historiker Niels-Birger Danielsen om den knusende Gestapo-razzia, der i 1944 ramte modstandsbevægelsen i Nordsjælland hårdt, herunder i særlig grad modstandsbevægelsen i Hillerød

I november 1944 gennemførte den ledende danske Gestapo-mand Ib Birkedal Hansen og hans folk i Hillerød en af de største samlede razziaer, som det lykkedes det tyske hemmelige politi at gennemføre i det besatte Danmark.

- Det var et slag, som det aldrig lykkedes modstandsbevægelsen i Hillerød at komme sig over, fortæller historiker Niels-Birger Danielsen.

Birkedal brugte 'lokkeduer' - unge kvinder, han havde tilknyttet - til at få ledende lokale modstandsfolk til at blotte sig. Resultatet var tortur under afhøring, der førte til afslørende forklaringer og oprulning af hele organisationen.

Kommunistisk modstandspioner

Journalist og historiker Niels-Birger Danielsen, der blandt andet har skrevet tre bind om modstandsbevægelsen i Danmark, og netop nu arbejder på det fjerde og sidste bind, fortæller den dramatiske historie - herunder om Hillerød-folkenes rolle i den sjællandske våben- og sprængstofmodtagelse. Blandt de over 20 anholdte var Tonny Hansen ('Murer-Tonny'), der er emne for en særudstilling på Hillerød Bibliotek her i foråret.

- Han er et godt eksempel på en af de kommunistiske modstandspioneer, siger Niels-Birger Danielsen.

Arrangementet koster 50 kroner. Er du medlem af Biblioteksklubben får du billetten for 40 kroner.