Lokalhistorie

Fire flotte cyklister på Rendelæggerbakken

Hvem er fotografen?

Af Simon Schultz van Engeland

Fotografiet af de fire flotte fyre med deres væltepeter på Rendelæggerbakken med Badstueslottet som baggrund har gennem årene været omdiskuteret. Striden har handlet om hvem der var fotograf bag dette fine fotografi. Var det en fotograf fra Hillerød eller Helsingør?

Carl Rathsachs fotografi af de fire cyklister er optaget på Rendelæggerbakken i Hillerød – formentlig i slutningen af 1800’tallet.

Forklaringen skal nok søges i cyklisternes hjemby. Det menes, at de fire kom fra Helsingør og bare var på visit i Hillerød, og så havde de angiveligt deres egen fotograf med.

I Hillerød har man modsat ment, at fotografen var Carl Rathsach, der i 1865-1911 havde forretning i Slotsgade 41.

Carl Rathsachs barnebarn, sparekassemanden og idrætslederen Carl Rathsach, holdt I mange år foredrag om sin farfars fotografier, og han havde billedet af de fire cyklister med i sin lysbilledsamling. Så det bestyrkede historien om, at det var Carl Rathsach, der havde skudt fotografiet.

Nu kan Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek ramme en pæl gennem al usikkerhed. I en kasse med glaspladenegativer fra Carl Rathsach dukkede negativet til fotografiet af de 4 cyklister med deres væltepeter op.