Lokalhistorie

Efterlysning: Landmand fra Hillerød reddede ung jøde i 1943

Næsten 7.000 jøder flygtede fra Danmark i 1943. En af dem var den unge jøde Simon Kalt, som angiveligt fik hjælp af en landmand fra Hillerød. Familien til Simon Kalt efterlyser nu den mulige redningsmand

Af Simon Schultz van Engeland

Simon Kalt havde været på flugt fra nazisterne siden 1938. Først flygtede han fra Tyskland til Sydfyn. I oktober 1943 forberedte nazisterne så en stor jødeaktion i Danmark. De fleste jøder nåede dog at flygte til Sverige, inden aktionen. Simon Kalts flugt gik fra Sydfyn over Sjælland og til Sverige.

Efter ankomsten blev Simon Kalt afhørt af svensk politi. Her opgav han som sin sidste bopæl i Danmark inden afrejsen ’landmand Jens Jensen, Hillerød’. Måske havde han arbejdet et stykke tid hos denne, måske kun gjort et kort ophold på rejsen fra Sydfyn til Gilleleje og Sverige. Det vides ikke, men nu prøver Simon Kalts familie at opklare mysteriet.

Til sommer kommer hans datter Connie Kalt til Danmark i håbet om at finde spor af faderens liv i Danmark. Mon nogen husker den unge jødiske mand, og kan hjælpe med at finde frem til Hillerød-landmanden Jens Jensen, der hjalp ham under flugten? Send en mail til Hillerød Lokalhistoriske Arkiv på: simva@hillerod.dk

Gestapo kommer!

Efter sit ophold i Hillerød rejste Simon Kalt mod Gilleleje, hvor han kom over Sundet med en skonnert, der bragte cirka 150 jøder i sikkerhed. Flugten var dog nær slået fejl. For ikke at vække for meget opsigt blev jøderne ført til skibet i små grupper. Pludselig hørtes et advarselsråb: ”Gestapo kommer!” Skipper besluttede sig for at kaste los med det samme. Simon Kalt var en af dem, der stod tilbage på molen; men resolutte Gilleleje-boere tog ham ved arme og ben og slyngede ham ud på skibet, just som det havde lagt fra land. Således nåede han – noget forslået – i sikkerhed i Sverige.

Simon Kalt var født i 1921 i Köln og var således kun 17 år gammel, da han i 1938 flygtede fra Nazi-Tyskland til Danmark, hvor han fik arbejde på en bondegård på Sydfyn. Der fandtes et program, som sikrede unge tyske jøder oplæring i det danske landbrug og hjalp dem videre til kibbutzer i det område, der senere blev til staten Israel. Gennem det program fik Simon Kalt opholdstilladelse i Danmark. Men den 1. oktober 1943 kom den nazistiske jødeforfølgelse til Danmark og tvang ham til at flygte videre til Sverige.