Urmageren, der også var fotograf
Guldsmed Henning Kern-Hansen havde indtil 1996 butik i Slotsgade 5, og rigtig mange Hillerødborgere bærer stadig rundt på smykker og ure, der er købt i den butik. Men de færreste er klar over, at Kern-Hansen også var en fremragende amatørfotograf
Af Lennart Weber
Faktisk har der været to forretningsfolk med navnet Kern-Hansen. Urmager Carl Kern-Hansen (1880-1954) kom til Hillerød i 1907 og drev forretning med salg af ure, smykker og meget andet indtil sin død i 1954. Forretningen blev overtaget af sønnen, Henning Kern-Hansen (1923-2014), der drev guldsmedeforretningen indtil 1996.
Henning Kern-Hansen har på et tidspunkt overdraget farens glaspladenegativer til Lokalhistorisk Arkiv, og de (ca. 700 glaspladenegativer) er nu fundet frem igen. Carl Kern-Hansens gamle fotografier giver os et nyt spændende indblik i Hillerøds lokale historie.
Startede i Slotsgade 8
Carl Kern-Hansen blev født i Nyborg hvor han fik en uddannelse som urmager. Efter endt uddannelse drog han nogle år på valsen gennem Europa. I forbindelse med denne rejse var han i 1906 på besøg i Hillerød, hvor han optog en stribe fine fotografier, hvoraf et par stykker vises her på siden.
I 1907 fik han ansættelse hos urmager Abrahamsen i Slotsgade 39. Tre år senere åbnede Carl Kern-Hansen egen forretning i Slotsgade 8, og i 1922 flyttede han til Slotsgade 5, hvor han og sønnen drev forretning indtil 1996.
Mens Carl Kern-Hansen drev forretning i Slotsgade 8, fik Hillerød i 1911 besøg af den første flyvemaskine.
Urmager Carl Kern-Hansen optog spændende fotografier fra flyvepladsen ved Selskovvej. Samtidig annoncerede han med, at han solgte kikkerter fra sin butik i Bankbygningen.
I Carl Kern-Hansens fotoarkiv er der dukket en række spændende fotografier frem, som vil blive nærmere omtalt i den kommende tid. Det handler bl.a. om butikken i Slotsgade 5, familiens kolonihave på Vibekevej og urmagerens deltagelse i byens foreningsliv. Han var bl.a. medlem af frimurerlogen, og han var angiveligt den første Hillerødborger, der i 1930’erne argumenterede for, at byen skulle bygge en idrætshal på Milnersvej.