Nyt fra biblioteket

Kai reddede jøder i Gilleleje, mens sønnen kæmpede for nazisterne

I den nye lokalhistoriske udstilling på Hillerød Bibliotek udforskes de familier, der endte på hver sin side under Anden Verdenskrig

Af Simon Schultz van Engeland

Kai Kirkeskou var modstandsmand under Anden Verdenskrig

Navnet Kirkeskou er i Danmark og især i Nordsjælland tæt forbundet med modstandsbevægelsen og jødernes flugt i oktober 1943. Kai Kirkeskou og sønnen Tage var begge modstandsfolk, og især faderen, der var landbetjent i Gilleleje, var afgørende for, at jødernes flugt kunne lade sig gøre. Sammen med sin yngste søn Tage risikerede Kai sit liv for at gøre modstand mod den tyske besættelsesmagt, da den nazistiske jødeudslettelsespolitik blev en realitet i Danmark.

På samme tid var hans ældste søn Wagn Kirkeskou trukket i den uniform, som repræsenterede alt det, han kæmpede imod. Sønnen havde i 1940’erne været tysklandsarbejder. I august 1941 meldte han sig ind i det danske nazistparti. Han var på det tidspunkt 20 år gammel. Året efter, i september 1942, meldte han sig frivilligt til tysk tjeneste i Waffen-SS, hvor han endte med at gøre tjeneste i Sturmbrigade Dirlewanger, der var en af nazisternes mest berygtede enheder, som begik talrige krigsforbrydelser og var dybt involverede i folkedrabet på de europæiske jøder. Hvad der præcis skete med Wagn Kirkeskou, er stadig uafklaret, men sidste gang familien i Danmark hørte fra ham, var den 22. november 1944. 

Wagn Kirkeskou 20 år gammel i 1940

Slettet fra familiens historie

Efter krigen var Wagns far og lillebror begge helte. De havde stået på den rigtige side og fortsatte begge med deres arbejde i det danske politi i henholdsvis Gilleleje og Hillerød. Ifølge efterkommere af Tage Kirkeskou talte de aldrig om Wagn. Det var blevet forbudt af familiens overhoved. Det var, som om Wagn var blevet slettet fra familiens historie. I Wagns dokumentmappe hos Bundesarchiv fremgår det dog, at faderen tog kontakt til arkivet i 1955 for at høre, hvad der var sket med sønnen. I en note står: ”Fortrudt, at han ikke havde fået vished”.

Kilderne siger ikke noget om, hvorfor Wagn valgte en radikalt anden kurs end sin far og bror. Han meldte sig ikke kun til tysk krigstjeneste, men giftede sig i januar 1943 også med en kvinde, der selv var medlem af DNSAP, arbejdede på den nazistiske avis og senere blev aktiv i terrorgruppen Tosca.