Arkivets historie

Hillerød Lokalhistoriske Arkiv: 

  • er Hillerød Kommunes fælles hukommelse.
  • indsamler, registrerer og formidler den lokale kulturarv.
  • sikrer at viden, kilder og sammenhænge videregives til eftertiden.
  • stiller materialet til rådighed for interesserede borgere.
  • øger kendskabet til vores lokalhistorie gennem udstillinger, foredrag, byvandringer, udgivelser.
  • formidler lokalhistorien på alle digitale platforme.

Arkivet på Hillerød Bibliotek har eksisteret siden 1954, hvor det blev stiftet af blandt andet stadsbibliotekar Astrid Hoffmeyer, Jørgen Paulsen, der var museumsdirektør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot og Anders Uhrskov, der var leder af Folkemuseet i Hillerød, som i dag er kendt som Museum Nordsjælland. Det har fra begyndelsen haft sin placering på Hillerød Bibliotek. 

Formålet blev beskrevet således i 1954: 

”Som bekendt afleveres arkivalier fra alle offentlige institutioner og embeder til Rigsarkivet eller Landsarkivet for Sjælland i København, men rundt omkring hos privatpersoner, i forretningsvirksomheder, hos håndværksmestre, i foreninger etc. findes en mængde arkivsager, billeder og kort, der vedrører næringsliv, foreningsliv, ejendomsforhold, personalhistorie m. v., som ikke afleveres, og derfor ofte går tabt ved dødsfald, oprydning eller flytning. For at søge sådanne arkivmaterialer her fra hvor by og dens omegn indsamlet og bevaret, vil man nu søge at få oprettet et lokalhistorisk arkiv.”

Hillerød Lokalhistoriske Arkivs formål er her snart 70 år senere i store træk det samme, blot med et øget fokus på digitalisering, tilgængelighed og formidling.