Vær kritisk
Kildekritik hjælper dig med at undgå ærgrelige og alvorlige fejl i din opgave.
Som udgangspunkt er det vigtigt at huske, at der ikke er dårlige eller gode kilder. Det handler om, hvilken type information du vil have ud af kilden. Det kunne fx være, at du gerne vil have en øjenvidneberetning fra 9/11 fra en, der var i et af tårnene. Men den kilde du har fundet, er fra en person, der i stedet har stået et sted på gaden i New York. Det gør ikke, at kilden er dårlig. Den har bare ikke nogen værdi for det spørgsmål, du undersøger.
Når du har fundet en række bøger, artikler, hjemmesider m.m. frem i dine søgninger, skal du til at være kildekritisk. Det er vigtigt, at du forholder dig kritisk til de informationer, du finder frem, især dem på internettet, da de sjældent er fakta-tjekket for fejl. Derfor anbefaler vi, at du altid stiller dig selv følgende spørgsmål, når du kigger nærmere på, om dine kilder er troværdige:
- Hvilken type kilde er det?
- Hvor er kilden fra?
- Hvornår er den skrevet og/eller sidst opdateret?
- Hvem har skrevet denne kilde?
- Hvem er modtager på kilden?
- Har det nogen betydning for kildens indhold, hvem der er afsender/modtager på kilde? Hvis ja, hvilke?
Når du har gennemgået disse spørgsmål, burde du have en bedre ide om, hvorvidt de kilder du har fundet frem er troværdige eller utroværdige.
Den lille guldbog om kildekritik
Hvis du gerne vil læse mere om kildekritik, anbefaler vi, at du tager et kig på Den lille guldbog om kildekritik. Den er udarbejdet af Rigsarkivet og er både god til, hvis du skal lære om kildekritik for første gang eller bare skal læse op på emnet. Læs bogen om