Japansk tema i efteråret

I efteråret er der japansk tema på Hillerød Bibliotekerne, som indledes med ferniseringen af installationskunstneren Yuko Takada Kellers udstilling Flydende Univers, hvor der vil være prominent besøg af den japanske ambassadør, der skal holde åbningstalen


 

I efteråret giver det måske mere mening at sige ”Konnichiwa” end ”goddag” på Hillerød Bibliotekerne. Der er nemlig japansk tema i hele september. 11. september indledes temaet med udstillingen Flydende Univers af installationskunstneren Yuko Takada Kellers. Ved ferniseringen vil der være prominent besøg af den japanske ambassadør i Danmark, Miyagawa Manabu.

  • Yuko Takada Keller har deltaget i udstillinger over hele verden. Hun bringer den japanske kultur og koncepter, hvor papir, rum og det usynlige spiller en stor rolle, til Danmark med sin kunst i Vandrehallen på Hillerød Bibliotekerne, siger ambassadøren og tilføjer:
  • Yuko Takada Keller skaber fantastiske installationer bestående af tusindvis af stykker af papir. De symboliserer molekyler og lignende. Udtrykket fremhæver både det synlige og det usynlige i installationerne, der er skabt til og inspireret af bygningerne, de er placeret i. På den måde skaber de bro mellem den japanske og den danske kultur. Jeg ser frem til at se hendes smukke arbejde igen.

Mandagen efter Yuko Takada Kellers fernisering kan man deltage en spændende workshop og selv prøve kræfter med en ældgamle japansk/kinesiske papirfoldeteknik origami. Man kan blandt andet lære at folde den traditionelle trane.

Te og oversættelser

Senere i september fortsætter det japanske tema med et spændende besøg af den danske oversætter Mette Holm, der i mere end 20 år stort set egenhændigt har stået for at præsentere de danske læsere for japanske værker -  i særdeleshed Murakamis, men også flere andre væsentlige forfattere.

Den japanske litteraturscene boomer og knopskyder i alle mulige og umulige interessante retninge lige nu, og mængden af spændende udgivelser er overvældende. Derfor har Forlaget Korridor også det seneste år i tæt samarbejde med Mette Holm lanceret en serie af japanske kortromaner. Mettes første tre oversættelser til serien - af Hiromi Kawakami, Yoko Tawada og Natsuko Imamura - vil være udgangspunktet for en samtale mellem Mette Holm og forlægger Simon Kristensen om at udgive, at oversætte og ikke mindst at udforske den moderne, japanske litteratur. Det foregår den 23. september.

Som afrunding på det japanske tema inviterer Hillerød Bibliotek 27. september til en eftermiddag i teens tegn. Det japanske tehus io fortæller om japansk tekultur og præsenterer os for teens spændende historiske betydning i Japan. De fortæller om, hvordan teen bliver produceret og brygget, og så skal vi ikke mindst smage på en række klassiske te-sorter.