Program

Det kan du opleve til Ordet er Løs 2022.

Knud Romer

Knud Romer

Enhver litteraturfestival skal have et højdepunkt. Det sker, når forfatteren, reklamemanden, debattøren, radioværten og kunst-aficionadoen Knud Romer går på scenen til Ordet er Løs.

Det er sjældent, at en kulturpersonlighed kan skrive så meget på sit CV. Og sjældent har dansk kulturliv været så beriget med et menneske, der både skriver talentfuldt og menneskeligt om livets store spørgsmål - og bramfrit giver sin mening til kende i debatten om kunstens rolle i samfundet. Knud Romer brænder igennem på alle niveauer. Han er som et romerlys i mørket, og han er ikke bange for at blande sit eget liv ind i kunsten. Det er tydeligt i det lille, autobiografiske mesterværk ”Den som blinker er bange for døden” fra 2006 og i romanen ”Kort over Paradis” fra 2018, hvor der er både navne- og karaktersammenfald mellem hovedpersonerne og forfatteren. De seneste år har Knud Romer både kæmpet med at få færdiggjort sit livsværk - romanen ”Pigen i violinen” fra 2021 og med blindhed - måske den største tragedie, der kan ramme en forfatter.

Samtalen til Ordet er Løs kommer omkring Knud Romers forfatterskab, og hvilken betydning hans blindhed har for ham og for kunsten.

Sted: Vandrehallen kl. 15.00-15.50

NB Knud Romer er også på scenen i et oplæsningsarrangement i Kedelhuset kl. 14.00-14.25. Program for oplæsningsarrangementet finder du senere på denne side.

Gry Jexen

Gry Jexen

Historien frem i lyset.

Sjælendt har en faglitterær bog skabt så meget røre i andedammen. Vi er stolte af at kunne præsentere én af tidens mest dagsordensættende forfattere på scenen til Ordet er Løs.

Gry Jexen er historiker og står bag både Instagram-profilen, podcasten og bogen Kvinde kend din historie. I maj 2021 ramte bogen bestsellerlisterne for fuld kraft – og den ligger der endnu mere end et år senere. Jexen har gjort det til sit varemærke at formidle viden om kvinder i historien på en levende og tilgængelig måde, og læserne har belønnet hende med bl.a. Læsernes Bogpris 2022.

Vi har inviteret Gry Jexen til en samtale om bogen, om at ramme bestsellerlisterne med salgstal, andre forfattere kan kigge langt efter. Om ligestilling. Om at arbejde med et emne og en formidlingsform, der ligger lidt ved siden af det, mange historikere beskæftiger sig med. Og ikke mindst om det at spejle sig i historien. Hvad giver det den enkelte? Hvad betyder det for samfundet?

Sted: Truckhallen kl. 13:00-13:50

NB Gry Jexen er også på scenen i et oplæsningsarrangement i Kedelhuset kl. 15.00. Program for oplæsningsarrangementet finder du senere på denne side. 

Læs også

Portræt af Gry Jexen på bibliotekets hjemmeside
Anbefaling af "Kvinde kend din historie" på bibliotekets hjemmeside

Stine Askov

Stjerneforfatteren fra Helsingør kigger dybt i ungdommens skæbneår.

Mona er 19 år på vej mod de 20. Hun sælger bøger til sommerferien fra Lindas Boghandel i Helsingør, sommeren er klæbende varm. I boghandlen møder hun Nikolaj, og kærligheden blusser hurtigt op imellem dem. Men selv om de er jævnaldrende, og begge kommer fra Helsingør, er deres livsbaner adskilt af den kløft, som en opvækst på hver sin side af Strandvejen kan udgøre.

I romanen ”Nøjsomheden” sætter Stine Askov læseren stævne med Mona, som tager sine første spæde skridt ud i voksenlivet. Stine Askovs forfatterskab kredser om, hvordan mennesker og møder præger barnets opvækst. Monas liv er som sat på formel, hvor morens samlermani udfylder hullerne fra den fraværende ægtemand, og fremtidsudsigterne er spændt ud imellem hendes kriminelle fætters ambitioner og en opmærksom faster, som stille skubber Mona i retning af litteraturen. ”Nøjsomheden” er den seneste roman i et forfatterskab, som består af realistiske fortællinger om omsorg og opvækst, som er lette at genkende og spejle sig i.

Inden forfatterskabet fik så meget luft under vingerne, at Stine Askov kunne hellige sig kaldet som forfatter, arbejdede hun som pædagog i 22 år. I dag er hun blandt Danmarks mest læste forfattere og hendes bøger et af de klareste bidrag i samtalen om barnets tarv. Til Ordet er Løs graver vi os dybere ned i forfatterskabet sammen med Stine Askov.

Interviewer: Julie Feldskov Henriksen, bibliotekar

Sted: Vandrehallen kl. 11.30-12.20

NB Stine Askov er også på scenen i et oplæsningsarrangement i Kedelhuset kl. 13.30-13.50. Program for oplæsningsarrangementet finder du senere på denne side.

Læs også

Portræt af Stine Askov på bibliotekets hjemmeside
Anbefaling af "Nøjsomheden" på bibliotekets hjemmeside

Jens Blendstrup
- i koncert med Jeppe Zeeberg og Oliver Laumann

Poesi og jazz i smuk forening.

Jens Blendstrup - Danmarks (måske) sjoveste forfatter - møder 2 af Danmarks (måske) fedeste jazzmusikere i en poetisk, legefuld og improviseret koncert.

Med denne musikalske forestilling demonstrer Jens Blendstrup, at poesi og musik går hånd og i hånd. Sammen med Jeppe Zeeberg på klaver og Oliver Laumann på trommer er der lagt i kakkelovnen til en stemningsfuld jazz ´n´ poetry koncert bygget op omkring Blendstrups fantasifulde tekstunivers. Her møder vi bl.a. et skønt persongalleri af pudsige og skæve karakterer fra Blendstrups egen barndom. Det hele er improviseret til lejligheden, så ingen ved på forhånd, hvad der kommer til at ske!

Jens Blendstrup har et stort og mangfoldigt forfatterskab bag sig. Hans tekster kredser ofte om erindringer fra hans egen opvækst i Risskov (fx Gud taler ud og Luskefisefortællinger) og blander på intelligent vis humor og alvor i et poetisk hverdagssprog, alle kan forstå.

Sted: Truckhallen kl. 16:00-17:00

NB Jens Blendstrup er også på scenen i et oplæsningsarrangement i Kedelhuset kl. 13:00-13.50. Program for oplæsningsarrangementet finder du senere på denne side. 

Læs også

Portræt af Jens Blendstrup på bibliotekets hjemmeside.
Anbefaling af "Sorgens Balalajka" på bibliotekets hjemmeside

Peder Frederik Jensen

Peder Frederik Jensen

Forfatteren der skriver sig ind i hjertet af Danmark.

Peder Frederik Jensen evner som kun få forfattere i vores samtid at skrive store, socialrealistiske skæbnefortællinger, der rammer lige ind i solar plexus på Danmark og danskerne.

Geografisk har Peder Frederik Jensen været vidt omkring i sit forfatterskab og har vundet stor anerkendelse for sine miljøbeskrivelser fra de steder og byer i Danmark, som ligger langt fra alfavej. Til Ordet er Løs har han vendt blikket mod det landlige i en række nye tekster skrevet særskilt til fotoudstillingen Danske Landskaber, der vises i bibliotekets kunsthal. Her har fotografier af marker, muld og hjulspor fra Odsherred ansporet Frederik Jensen til at reflektere poetisk over landskabet og de spørgsmål, det rejser - om alt fra naturbundethed og klima til nationalt tilhørsforhold.  

Samtalen på Vandrehallens scene bredes ud i en snak om Frederik Jensens øvrige forfatterskab og de ”Danmarksbilleder”, han har skildret gennem årene. Ikke mindst i hans seneste roman, Det Danmark du kender.

Sted: Vandrehallen kl. 13:00-13:50

NB Peder Fredrik Jensen er også på scenen i et oplæsningsarrangement i Kedelhuset kl. 14:00-14.50. Program for oplæsningsarrangementet finder du senere på denne side. 

Læs også

Portræt af Peder Frederik Jensen på bibliotekets hjemmeside
Anbefaling af "Det Danmark du kender" på bibliotekets hjemmeside

Stik mig et digt!

Legende lyrikformidling med præmier.

I 2021 udkom en usædvanlig digtanatologi på det lille forlag Ekbátana. Antologien består af en spillekortsæske med et sæt spillekort med 34 nye digte skrevet af danske digtere - fra Pia Juul og Morten Søndergaard til endnu uopdagede forfattere. Spillekortene kan bruges som et helt almindeligt sæt kort, til et slag femhundrede, røvhul eller syvkabale. Men de er også tænkt som en sjov og anderledes indgang til dét at læse digte.

Til dette arrangement kan du møde forlagsejer Christel Sunesen, som vil fortælle om spillekortene og sætte gang i det selvopfundne spil ”Stik mig et digt”. Her kommer kort og digte i spil i en underholdende leg, hvor deltagerne kan vinde spændende præmier.

Sted: Voksenudlån (biblioteket) kl. 14:00-15:00

NB Christel Sunesen er også på scenen i et oplæsningsarrangement i Kedelhuset kl. 15.30

Læs også

Anbefaling af spillekortene på bibliotekets hjemmeside

Familiekoncert

Ud med sproget, nu kører toget!

I år er Ordet er Løs også for børn! Så tag dine børn i hænderne og kom til sjov og energisk sprog- familiekoncert med AnneO og Sofie Karoline.

Sprog, leg og læring går hånd i hånd, når AnneO og Sofie Karoline går på scenen i et underholdende og fangende show for de mindste. Ordene bliver levende i sangene, der handler om at sige hej på forskellige sprog, tage en tur til månen og køre bil i mange farver. Vi skal også møde frøen Ib, flamingoen Flemming, der går yoga og den lille badeand, der selv bader videre, når den har forladt badeværelset. Alt sammen sange der er sjove og nemme at synge med på.

Sted: Truckhallen kl. 11:30-12:20

Red Hill Songwriters, Hillerød Musikskole og Grundtvigs Højskole

Hillerøds lysende talenter.

Til Ordet er Løs giver vi som altid stemme til Hillerøds spirende og vildtvoksende miljø af unge poeter, musikere og sangskrivere.

Det er kernen af talent, som kan opleves her, hvor unge fra sangskriverklubben Red Hill Songwriters, Hillerød Musikskole og Grundtvigs Højskole byder på originale tekster og kunstneriske eksperimenter. Du kan opleve digterspirerne i festivalens oplæsningsprogram og musiktalenterne på scenen i Buddhas Jazzklub.

PROGRAM

Kl. 11.30-12.20 i Buddhas Jazzklub: 
Et udvalg af unge fra Hillerød Musikskole præsenterer frugterne af projektet "Grib engagementet". Med udgangspunkt i ord og toner har de unge mødtes i en række "drømmemøder", hvor nu'ets inspiration og idéer er blevet til råmix på stedet. På scenen i Buddhas gentages denne seance, hvor dagens improviserede ord og toner optages live på stedet. Undervejs inddrages publikum, og det vil blive muligt at høre resultatet til sidst i indslaget.
Vært: Mads Strandgaard

Kl. 12.20-12.50 på oplæsningsscenen i Kedelhuset
Grundtvigs Højskoles skriveværksted byder på en smuk palet af unge digtere, der læser op af egne, originale tekster.
Vært: Henrik Rasmussen

Kl. 12.30-16.30
Red Hill Songwriters præsenterer et udvalg af unge, lokale sangskrivertalenter. Læn dig tilbage i Buddhas bløde stole og hør, hvad morgendagens stjerner har på hjerte.
Vært: Frederik Damhus

 

Forfatterspirer i Hillerød

Det bobler og det syder i Hillerøds litterære undergrund.

I september 2016 begyndte en gruppe frittænkende originaler at mødes på Hillerød Bibliotek for at diskutere litteratur og skriveteknikker.

Det var fødslen på skrivegruppen ”Forfatterspirer i Hillerød og omegn”, som siden da er mødtes på biblioteket en gang om måneden for at læse og give faglig sparring på hinandens tekster.

Mere end 50 skribenter har i årenes løb frekventeret skrivegruppen, som stadig er et aktivt, inkluderende og stærkt fagligt fællesskab for alle, der ønsker at komme videre i deres skrivning.

Ordet er Løs er stolte af at kunne præsentere en række af forfatterspirerne i årets program. De giver stemme til en mangfoldighed af udtryk, som er enhver underskov værdig.

For yderligere oplysninger om skrivegruppen, kontakt litteraturformidler Thorbjørn Zeuthen Tirsted på thti@hillerod.dk.

Sted: Kedelhuset kl. 11.30-12.20

Oplæsningsprogram

Til Ordet er Løs dedikerer vi scenen til forfatterne uden afbrydelse af en interviewer.

Forfatterne har fået frit spil til at vælge en tekst, som de til lejligheden vil læse op for publikum. Der er ingen krav til, om de læser op fra en af deres egne tekster eller vælger et uddrag skrevet af en anden forfatter.

Sted: Kedelhuset

Tidspunkter:

Kl. 11:30-12:20: Hillerøds forfatterspirer

Kl. 12:20-12:50: Grundtvigs Højskoles Skriveværksted

Kl. 13:00-13:50: Stine Askov, Jens Blendstrup samt digtertalenter fra Grundtvigs Højskole

Kl. 14:00-14:50: Peder Frederik Jensen samt digtertalenter fra Grundtvigs Højskole

Kl. 15:00-15:50: Gry Jexen, Christel Sunesen samt digtertalenter fra Grundtvigs Højskole