Vejen til kalvefolden

27.06.18
Kalvehavevej hører blandt de mindste gader i Hillerød. Læs her om vejens historie.

Kalvehavevej fik oprindeligt sit navn, fordi det var vejen ind til den kalvefold, som hørte til gården, der lå i området. I dag er  kun "Annaborg" og "Hjulmandens hus" tilbage af de ældre bygnigner. Lad os tage en historisk spadseretur ned af Kalvehavevej, som datidens fotografer så den.

Ovenover har Carl Ratsach taget et billede af "Hjulmandens hus". To unge par promenerer i stadstøjet, og man kan næsten høre de smægtende, hvide kjoler knittre og de forelskedes hjerter banke i takt. I baggrunden står det lidt ældre hjulmagerægtepar, Inger Margrethe Petersen og Hans Wilhelm Petersen, i søndagstøjet og kigger lidt ængsteligt - og måske misundeligt - på ungdommen. Ca. 1920. Fotograf: Carl Ratsach.

Her er ser vi den ret smalle Kalvehalvevej fra Frederiksværksgade. Til højre står endnu det plankeværk,  hvor man senere opførte den gamle amtsgård, som senere blev overtaget af Frederiksborg Slotssogn. Til venstre ses ejendommen på hjørnet af Frederiksværksgade og Kalvehavevej. "Her rulles" står der på et lille skilt på husfacaden; forhåbentligt er det tøj og linned, man mener, og ikke en advarsel for personager, der går lettere beruset hjem efter mørkets frembrud. I baggrunden ses indgangen til naturperlen ’Indelukket’. Fotograf: ukendt. 

 

På dette postkort kan man fra Kalvehavevej se ned gennem Kastaniealleen. 1910. Fotograf: Frede Hansen

Vi er tilbage ved "Hjulmandens hus" set fra det område, hvor der i dag er parkeringsplads for gæster til Frederiksborg Slot. Billedet ca. fra 1905-1910. Fotograf: ukendt.

Selvom Kalvehavevej i dag er en af de mindste gader, så bor der rigtig mange mennesker med adresse på Kalvehavevej. Det skyldes, at boligblokken, som reelt er en del af Irmatorvet, har indkørsel fra Kalvehavevej.

Tak til forfatter og frivillig i Lokalhistorisk Arkiv, Lennart Weber, for idé- og tekstoplæg til artiklen.