Olaf Staunstrup
Olaf Staunstrup fotograferet i fotoforretningen i 1934 hvor han fyldte 75 år

Unikke fotografier sikrer Hillerøds historie

I en ny bog går forfatter og tidligere byrådsmedlem Lennart Weber i dybden med den utrolige arv de to fotografer Olaf og Thorvald Staunstrup efterlod Hillerød

I dag render en stor del af indbyggerne i Hillerød rundt med et kamera af høj kvalitet i lommen i form af en smartphone. Mennesker, mad og landskaber foreviges og deles på sociale medier som aldrig før. Og på den måde bliver vores samtid dokumenteret med en detaljegrad, vi aldrig har set tidligere. Mange byer i Danmark har et begrænset billedarkiv af bylivet, hvis vi går bare 50 år tilbage i tiden. Det er heldigvis ikke tilfældet i Hillerød.

Unik historisk arv

Fotograferne Olaf og Thorvald Staunstrup efterlod sig nemlig i form af deres mange tusinde fotografier af Hillerød i perioden 1903-1971 en unik historisk arv. Og det er det spændende omdrejningspunkt for forfatter Lennart Webers nye bog ”Staunstrups fotografier”, der udkommer 7. november. I bogen kan man se omkring 400 unikke fotografier af Hillerød og omegn.

- Det har været en stor oplevelse at gennemse Staunstrups ca. 2.000 glaspladenegativer som opbevares på Lokalhistorisk Arkiv og de mange fotografier der er fundet hos familien, Luthersk Missions Højskole og andre steder. Selvom jeg synes, jeg har rimelig styr på dele af vores historie, så var der adskillige aha-oplevelser hvor jeg blev overrasket. Det gælder f.eks. de mange fotografier fra virksomheder, der engang var en vigtig del af vores historie men som nu er lukket ned, siger Lennart Weber.

Fotografi af Staunstrup

Mød forfatteren

7. november afholdes ”Arkivernes Dag” på Lokalhistorisk Arkiv, Hillerød Bibliotek. Her vil der være bogpræsentation, Lennart Weber vil fortælle om arbejdet med bogen og vise eksempler på de mange fotografier.

- Hillerød gemmer på en fantastisk kulturarv fordi vi har en historie som kongeby og handels-, trafik og uddannelsescentrum for Nordsjælland. Så hver gang jeg ser spændende flige af den fortælling, så synes jeg historien skal formidles bredt ud til glæde for byens borgere, siger Lennart Weber og tilføjer:

- Jeg er overbevist om, at mange borgere i de kommende år vil have stor glæde af disse fotografier fordi de føjer nye elementer til vores opfattelse af Hillerød som en spændende og levende by, der har tiltrukket mange mennesker, og som stadig virker som en magnet for mange nye tilflyttere.

”Arkivernes Dag” foregår klokken 10.30 på Hillerød Bibliotek. Arrangementet er gratis, men billet kræves. Læs mere.