Udstilling sætter klimakrise i nyt lys

10.01.20
I bibliotekets kunsthal Vandrehallen, kan man opleve en ny udstilling, der undersøger klimakrisens konsekvenser for vores fantasi og forestillingsevne.

Udstillingen er skabt af billedkunstner Mo Maja Moesgaard, som har skabt nye papir- og tekstilværker specifikt til stedet. Kunsthallens placering i hjertet af Hillerød Bibliotek har været en guldgrubbe for kunstneren, der har søgt inspiration i skønlitterære bøger og fortællinger, hvor dyr og planter har vigtige roller og funktioner.

Truede dyr og planter
Udstillingens tema folder sig bl.a. ud i en serie af papirklip baseret på illustrationer fra kendte eventyr og fortællinger for børn såsom Ronja Røverdatter, Alice i Eventyrland og Kaskelotternes sang. I sine papir-versioner har kunstneren dog udeladt de dyr, som i dag er truet eller udryddede pga. verdens massive Co2 udledninger. I et andet værk, der består af tekstilbannere nedhængt fra Vandrehallens loft, er det udryddelsestruede planter, som kunstneren tematiserer.

Udstillingsleder Karen Elsebeth Jensen glæder sig over, at Mo Maja Moesgaard har taget udgangspunkt i bøger fra biblioteket til at sætte klimakrisen i nyt lys:
 - Når man fx står og ser på papirklippene, opdager man pludselig, at der mangler noget. Der, hvor de velkendte dyr skulle have været, er der kun hvidt papir. Det minder os om et dyreliv, der pludselig er forsvundet pga. klimaforandringerne. Men det minder os også om, at vi selv er i fare for at miste noget i fremtiden. For når vores referencer til naturen forsvinder fra litteraturen, hvad sker der så med vores evne til at drømme og fantasere ligesom Alice i Eventyrland?

Aktuel på Arken
Mo Maja Moesgaard er én af tidens mest interessante kunstnere, der arbejder med forholdet imellem hverdagsliv og det politiske. Det kommer også til udtryk i kunstnerens samarbejde med forfatter Lone Aburas om videoværket ”Regnskabets time” – et tidligere projekt, der bl.a. også kan opleves på udstillingen. Udover udstillingen i Vandrehallen er Moesgaard pt. aktuel på en udstilling på kunstmuseet Arken, hvor 10 yngre, danske billedkunstnere viser værker, der er engageret i den samtid, vi lever i.

Fernisering
Udstillingen åbner lørdag d. 25. januar med fernisering kl. 13-14.30. Vi byder på et glas, og kunstneren vil være tilstede. Åbningstalen holdes af udstillingsleder, Karen Elsebeth Jensen.