Søren Kam i Danmark
Søren Kam til venstre. I midten ses den tyske rigsbefuldmægtigede i Danmark Werner Best på besøg hos Schalburgkorpset på Ringsted Kaserne. Foto: Nationalmuseet

Topnazist på Skævinge Kro

I maj 1942 havde nazisterne trukket en af deres store danske stjerner frem som taler på en hverveturné til Frikorps Danmark. 3. maj var Søren Kam således på talerstolen på Skævinge Kro

I foråret 1942 iværksatte det danske nazistparti og det tyske SS en større hvervekampagne, der skulle rekruttere danske frivillige til tysk krigstjeneste i ”Frikorps Danmark”, og denne turné kom altså også forbi Skævinge Kro.

Skævinge kro

 

Det kunne man læse i den nazistiske avis Fædrelandet, men også i lokalavisen Frederiksborg Amtstidende.

Avisudklip med hvervemøde i Skævinge

Fra en politirapport, der bliver refereret i et endnu ikke udgivet manuskript af hillerødaneren Mogens Hansen, fremgår det, at omkring 40 mennesker var tilstede på Skævinge Kro søndag den 3. maj 1942. Aftenens talere gik på klokken 20.00, og det var ikke hvem som helst. DNSAP og SS havde nemlig hevet den unge danske stjernenazist Søren Kam ind som trækplaster for kampagnen.

I 1940 meldte Søren Kam sig som 19-årig til SS og var derved en af de første danskere, der tilbød sig frivillig til tysk tjeneste i Waffen SS. Han var en del af regiment Nordland under Division Wiking, der var med i de indledende faser af overfaldet på Sovjetunionen. Så på trods af sin unge alder var det altså en dekoreret soldat, der havde gjort tjeneste ved Østfronten, som trådte op på talerstolen. 
Foto i avisen af Søren Kam

 

Kampagnen var en fiasko

Søren Kam var i 1942 unterscharführer (red. Sergent), men opnåede senere rang af Oberstürmführer (red. Premierløjtnant). I 1943 var han i en kort periode leder af Høveltegård, som ligger lige uden for Blovstrød. Gården fungerede som skole for det berygtede Schalburgkorps, der blandt andet bekæmpede modstandsbevægelsen. I 1945 modtog Søren Kam Ridderkorsets Jernkors, som blev overrakt af Adolf Hitler.

- Han blev, det man kalder en ' Ritterkreuzträger', og det vil sige en slags stjerne, en slags helt i nazityskland. Han blev dyrket som et idol og skrev autografer. Han blev portrætteret i de nazistiske ugeblade, sagde historiker Claus Bundgård Christensen i forbindelse med Søren Kams død i 2015.

Hotel Kronprinsen i Hillerød

 

Hverveturnéen sendte også Søren Kam på talerstolen på Hotel Kronprinsen to dage efter mødet på Skævinge Kro, og ifølge den danske SS’er var hvervekampagnen en stor succes: ”Mange unge meldte sig frivilligt til kampen mod bolchevikkerne”, skriver han i erindringsbogen ”Et liv uden fædreland”, der udkom året efter hans død i 2015. Bogen er hele vejen igennem kommenteret af historikerne Mikkel Kirkebæk og John T. Lauridsen, og her fremgår det, at kampagnen ikke var helt så succesfuld, som Søren Kam huskede det. Den var faktisk lidt af en fiasko, og resulterede mere end noget andet at øge de spændinger, der allerede ulmede mellem den danske befolkning og de danske SS-frivillige. Spændinger, der i Hillerød blandt andet kulminerede i et sammenstød mellem arbejdere fra Nordstens Fabrik og en dansk frikorpsmand. ”Han bliver trængt op mod støberiet, og her får han så mange tæsk, så det glemmer han nok ikke så snart.”, hed det i en reportage fra det illegale blad ”Ny Tid” 3. juli 1943. 

Arbejdere foran Nordsten

Arbejdere foran Nordsten i 1945.

Et liv på flugt

Da Anden Verdenskrig sluttede, bosatte Søren Kam sig i Tyskland og levede i mange år under falsk navn, da han var eftersøgt for sin medvirken i mordet på den danske avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Clemmensen blev myrdet ved en vejgrøft nord for Kongens Lyngby i sommeren 1943. Da de danske myndigheder fandt ud, at Søren Kam var i live, forsøgte de flere gange at få ham udleveret til retsforfølgelse i Danmark, men det lykkedes ikke, da han havde fået tysk statsborgerskab i 1956. Han blev varetægtsfængslet in absentia for mordet på redaktør Carl Henrik Clemmensen af retten i Lyngby 10. december 2004. I 2007 rangerede han som nummer 8 på listen over efterlyste krigsforbrydere på Simon Wiesenthal Centrets liste. Han levede til sin død i marts 2015 i den sydtyske by Kempten.

Hvis du har kendskab til et af disse arrangementer på Hotel Kronprinsen og Skævinge Kro, eller endda kender til, at der skulle findes billeder derfra, så skriv gerne til: simva@hillerod.dk