Initiativtager til Sokratescafeen Ellen Bick Asmussen

Sokratescafé med plads til livets store og små spørgsmål

Første og tredje mandag i hver måned vil der være Sokrates-café på Hillerød Bibliotek. Første gang er 20. maj

Hvis du går og spekulerer over livets store og små spørgsmål, og godt kunne tænke dig at dele dine tanker med andre, så er Sokratescaféen lige noget for dig. Det er et mødested for dem, der har lyst til at få lidt ro fra alle de indtryk, der strømmer ud fra den moderne verdens medier. Dem, som gerne vil se deres medmennesker i øjnene og have en god gammeldags samtale om de ting, de synes er vigtige i livet.

- Vi taler om de vigtige emner i livet, og det handler ikke om at vinde debatten. Det handler om visdom og værdier, om at udveksle meninger med andre, at lytte i fred og ro, at lade sig inspirere og skabe plads til refleksion, siger initiativtager til Sokratescaféerne i Danmark, Ellen Bick Asmussen og tilføjer:

- Jeg er meget imod den udvikling, vi er inde i med de sociale medier. Jeg kalder dem faktisk ”de asociale medier”, fordi når du sidder foran en skærm, så får du ikke det samme ud af det, som når du sidder over for et menneske med en kop kaffe eller et glas vin. Folk bliver stressede, fordi de hele tiden skal kigge på telefonen og skærmen.

Borgernes rum

I 2014 åbnede 76-årige Ellen Bick Asmussen den første café i Gilleleje. Siden er to andre kommet til i Helsinge og Helsingør, og nu er turen kommet til Hillerød.

- Det her bibliotek har en fantastisk moderne atmosfære. Jeg er vild med lokalet, I kalder ”Stemningen”. Man kan sidde behageligt i rolige omgivelser og kigge på hinanden. Pragtfuldt sted, siger Ellen Bick Asmussen.

At der nu skal holdes Sokratescafé i netop ”Stemningen” glæder bibliotekschef, Stine Have.

- Bibliotekets opgave er at understøtte demokratisk dannelse og deltagelse gennem kultur, viden og oplysning. Vi er optagede af, at borgerne skal kunne engagere sig og selv komme på banen med egne initiativer på biblioteket. Og derfor er vi rigtig glade for Ellen Bick Asmussens initiativ og det nye samarbejde om Sokratescaféen, siger Stine Have.

 

Tiltaler mænd

Biblioteket har for nylig lavet en større brugerundersøgelse, som blandt andet viser, at mens kvinder primært ser biblioteket som et kulturtilbud, ser mænd primært biblioteket som et sted, der skal gøre dem klogere.

- Vi er meget spændte på, hvem der vil komme til Sokratescaféen. Erfaringen fra de andre Sokratescaféer er, at der kommer rigtig mange mænd. Vi har generelt langt bedre fat i kvinder end mænd som biblioteksbrugere. Så vi håber, at vi med dette nye tilbud også får bedre fat mændene, siger bibliotekschefen.

 

Inspirationen til Sokratescaféerne kom fra Ellen Bick Asmussens fødeland, USA. I 2009 var hun i Florida, hvor hun deltog i en Sokratescafé.

- Det var så inspirerende og givende, forklarer hun.

Spørgsmålenes karakter varier meget. Det kan være aktuelle emner som: Hvad går hvidvask-sagen med Danske Bank ud på? Hvorfor betaler jeg så meget i skat? Men det kan også være højtflyvende filosofiske spørgsmål som: Hvad er skønhed? Hvad er ondskab? Hvad er det gode liv?

- Alle og enhver er velkomne. Det er bestemt ikke et krav at have en akademisk uddannelse. Faktisk er min oplevelse, at de mennesker, der har de klogeste erfaringer, ikke nødvendigvis kommer fra universitetet. Alle mennesker besidder visdom, siger Ellen Bick Asmussen.

Caféen på Hillerød Bibliotek starter mandag den 20. maj kl. 10 – 11.30 og afholdes frem over den 1. og 3. mandag i hver måned i bibliotekets nye lokale ”Stemningen”

Biblioteket serverer kaffe/te og småkager.

Sådan foregår Sokratescaféen

  • Hver gang udpeger man én mødeleder. Det går på skift.
  • Alle deltagere kan komme med et forslag til emne, der skal drøftes.
  • Man læser emnerne op og stemmer om dagens emne.
  • Med sit navneskilt markerer man, når man har lyst til at bidrage med sit synspunkt.
  • Man taler 2-3 minutter ad gangen, og alle kommer til orde. På den måde er der ikke nogle få personer, der kan dominerer samtalen.
  • Ingen mobiler.
  • Der serveres kaffe og kage undervejs.
  • Alle kan være med, fri entré, ingen tilmelding.

Om Ellen Bick Asmussen

Ellen Bick Asmussen blev født i New York City i 1943. Hun gik på FAME-skolen, hvor hun uddannede sig til dramatiker og skuespiller. Flyttede til København i 1968. Gennem 40 år underviste hun i engelsk, filosofi og drama. I 2005 blev hun gift med violinisten og jazzmusikeren Svend Asmussen, med hvem hun har været med til at producere CD'er og bøger.