Skjortefabrikken i Slotsgade

Slotsgade 3 er en af gadens mange ejendomme, der gemmer på en særlig historie. I mange år husede den en Matas butik og der har været radioforretning og en række andre butikker gennem årene.

I starten af 1900’tallet drev Chr. Sundstrøm en skjortefabrik i ejendommen og en herretøjsbutik ud mod gaden. På foto fra dengang kan man tydeligt se vinduerne på 1. sal, så ejendommen har set sådan ud i mere end 100 år.

I 1909 kom Thorvald Staunstrup i lære hos manufakturhandler Chr. Sundstrøm. Thorvald Staunstrup overtog senere farens fotoforretning i Helsingørsgade 33, og i forbindelse med arbejdet med bogen ’Staunstrups fotografier’ dukkede dette herlige fotografi op hos familien Staunstrup.

Længere tilbage i tiden drev I.O. Andersen en hørfabrik i Slotsgade 3. Ved en tragisk ulykke i 1873 sprang fabrikken i luften, og ni ansatte blev dræbt. Ulykken gav genlyd over hele landet, og kong Christian IX kom forbi for at besigtige skaderne.

Mellem Slotsgade 1 og Slotsgade 3 er der et lille hul i husrækken. Det skyldes, at der i gamle dage løb en lille å til Slotssøen på stedet, og da gågaden i starten af 1990’erne blev anlagt fandt man rester af det trærør, der i fortiden havde sikret åløbet til Slotssøen.

Chr. Sundstrøm og nogle ansatte foran butikken i Slotsgade 3. Foto: Thorvald Staunstrup

Chr. Sundstrøm og nogle ansatte foran butikken i Slotsgade 3 hvor han også drev en skjortefabrik. Billedet er fra bogen ’Staunstrups fotografier’ som kan lånes på biblioteket.

Slotsgade 3 i ruiner efter eksplosionen, 1873. Foto: Carl Rathsach

Fotograf Carl Rathsach var på plettet da Andersens hørfabrik i Slotsgade 3 i 1873 sprang i luften hvorved ni ansatte blev dræbt.

Slotsgade 3 i ruiner efter eksplosionen
Slotsgade 3 i ruiner efter eksplosionen, 1873. Foto: Carl Rathsach
12.02.21