Rendelæggerbakken, sæbekasseløb med startrampe, 1957
Birte Melchior, fotograf

Sæbekasseløb i Hillerød

18.10.17
Væddeløb i sæbekassebiler var i sin tid en så populær sport i Hillerød, at selv medlemmer fra kongefamilien deltog.

Lennart Weber fortæller om: sæbekasseløb

Sæbekasseløb var en yndet sportsgren for en del årtier siden. Børn og fædre hyggede sig med at bygge små ”biler” af bl.a. barnevognhjul m.v. Og der var ofte stor medieomtale og mange tilskuere når disse væddeløb blev afviklet. På Rendelæggerbakken blev der i flere år gennemført sådanne løb, og bl.a. Berlingske Tidende og Billed Bladet bragte fotos fra disse løb.

Kongelig deltagelse

I 1953 var prins Ingolf og prins Christian, børn af arveprins Knud og arveprinsesse Caroline-Mathilde, med i løbet på Rendelæggerbakken. Og det gav naturligvis ekstra opmærksomhed i medierne.

Nedenstående billede fra  Rendelæggerbakken er angiveligt fra 1957. Fotografen er pressefotograf Birthe Melchior. En kopi af hendes pressefoto blev for nogle år siden solgt på Bruun Rasmussens auktioner. 

Rendelæggerbakken, sæbekasseløb, to drenge lægger ud i høj fart, 1957

Kopi af Birthe Melchiors pressefoto fra 1957. Tilhører Lennart Weber.

Sæbekasseløb i gågaden

I 1976 åbnede Helsingørsgade som gågade. Der blev de første år arrangeret sæbekasseløb, som samlede mange familier, der skulle se hvordan deres børn klarede sig. Billedet er fra 1976.

Helsingørsgade, sæbekasseløb, 1976

Sæbekasseløb i Helsingørsgade i 1976. Privat foto. 

Hvis du ligger inde med fotos fra de sæbekassebilernes væddeløbshistorie, hører Lokalhistorisk Arkiv meget gerne fra dig. Send en mail til arkivar Lisbet Schacht Hansen: lha@hillerod.dk

Lennart Weber er forfatter og frivillig i Lokalhistorisk Arkiv