Betjente foran rockerborg
Betjente foran Tribesmens hus i Kagerup. Foto fra Frederiksbog Amts Avis 1989

Rockere i krig mod politiet i Hillerød

Da politiet i 1990 ransagede tilholdsstedet hos rockerklubben Tribesmen i Holløse fandt de en del pistoler, en automatriffel og en skræmmende liste med informationer om 30 lokale politifolk fra hele Nordsjælland

Da omkring 50 politifolk den 14. november 1990 stormede den landejendom i Holløse, hvor rockerklubben Tribesmen havde deres tilholdssted, fandt de ikke kun de forventelige tyvekoster og våben, men også en udførlig liste over 30 politifolk fra politikredsene i Nordsjælland. Ved aktionen, der involverede betjente fra både Hillerød og Glostrup Politi, anholdte man også fem medlemmer af rockerklubben.

- Hvad de har tænkt sig med at registrere politifolk på den måde, kan jeg ikke svare på, men det er næppe for at sende os et julekort, sagde kriminalinspektør Eigil Dalsgaard fra Glostrup Politi efterfølgende til Frederiksborg Amts Avis.

Albummet indeholdt informationer om betjente i hele Nordsjælland, herunder også fra Hillerød. De anholdte var dog ikke var synderligt åbenmundede omkring, hvorfor de lå inde med et fotokartotek over politibetjente, der blandt andet indeholdt adresser, private telefonnumre og navne på deres koner og børn.

- Det eksisterer ikke. Det er ren hetz mod gruppen. En skrøne, politiet har opfundet for at skabe antipati mod os i befolkningen, sagde den daværende leder af Tribesmen, H. C. Schnor.

Forbindelser til Hells Angels

Tribesmen beskrev selv over for pressen, at de blot var en motorcykelklub, men blev af politiet betragtet som en supportgruppe til rockerklubben Hells Angels. I begyndelsen af 1990’erne blev Tribesmen opløst og et ukendt antal af medlemmerne optaget i Hells Angels, heriblandt Jørgen Nielsen, der i 1998 blev idømt 16 års fængsel for drabet på et medlem af den rivaliserende rockerklub Bandidos.


Tribesmens tilholdssted i Kagerup.

Rystede politifolk holdt krisemøde i Hillerød

Få dage efter razziaen i Holløse var der generalforsamling i Frederiksborg Amts Politiforening. Generalforsamlingen blev afholdt på politigården i Hillerød, og medlemmerne var tydeligt rystede over fundet af rockernes politikartotek.

- Kollegerne står opført med navne, private oplysninger og i enkelte tilfælde fotos i det håndskrevne kartotek. Selv navne på børn og ægtefæller er skrevet ned. Det opfatter vi som yderst alvorligt og finder, det er urimelige forhold at arbejde under, udtalte. politiassistent Finn Moseholm, der var formand for de nordsjællandske politibetjente, til Frederiksborg Amts Avis.

På generalforsamlingen kom det også frem, at betjentene var utilfredse med den måde politiledelsen havde håndteret sagen.

- Den psykiske belastning bliver ikke mindre af, at vores egen ledelse end ikke har fundet det ulejligheden værd at underrette de folk, der er opført i rockernes kartotek, tilføjede Finn Moseholm.

Flere betjente sagde stop

Flere betjente valgte efterfølgende at søge væk fra uropatruljen og over til enheder, der ikke på samme måde var i direkte konfrontation med rockergruppen. Blandt betjentene var koordinatoren af rockerefterforskningen i Nordsjælland.

- Vedkommende har i tre år været leder af en gruppe på 10 mand, hvis job har været at opklare specielt kriminalitet i rockermiljøerne, og da man tidligere på året fandt et kartotek over politifolk i 'Tribesmens' rockerfæstning, og den omtalte politimand optrådte i dette, så er det efterhånden blevet for meget for ham og ikke mindst hans familie, sagde Finn Moseholm til avisen Politiken i november 1991.

Rockergruppen blev ikke retsforfulgt for at have lavet kartoteket, da anklagemyndigheden ikke kunne bevise, at der havde ligget en ulovlig hensigt bag, og derudover fordi, at det ikke indeholdt andre oplysninger, end man kan slå op i en almindelig vejviser. Det var dog heller ikke kartoteket alene, der fik flere betjente til at søge væk. Mange af dem havde også fået ubehagelige trusler, når de stod ansigt til ansigt med medlemmer af Tribesmen.

- Vores område er nok det i Danmark, der er mest belastet af rockerkriminalitet. Det er ikke ret længe siden, at en kvindelig betjent og en mandlig kollega blev truet af nogle fra 'Tribesmen', og den kvindelige kollega fik at vide, at hun var blevet fotograferet, og at der ikke var så mange kvindelige betjente i Helsingør, så de skulle nok finde frem til og ordne hende. De to rockere blev dømt ved byretten i Helsingør, men nu har de anket sagen til landsretten.

I en anden sag fra juni 1991 blev to medlemmer af Tribesmen dømt ved retten i Helsinge for trusler mod to urobetjente.

- I har jeres efterretningsmetoder, og vi har vores, men vi skal nok finde jer, og så bliver det varmt!

Sådan lød truslen angiveligt fra en 29-årig rocker, da han sad bag i en patruljevogn en juni-nat i Tisvildeleje. Ved samme lejlighed kaldte han betjenten en svans og et pikhoved. Rockerens 26-årige makker kom med lignende trusler.

Materialer