På rundtur i Hillerøds "før og nu"

04.07.18
Sadl jernhesten og afsted! Lokalhistorisk Arkiv giver her inspiration til en tur ud i det lokalhistoriske sommerlandskab.

I Lokalhistorisk Arkiv har du rig mulighed for at dykke ned i Hillerøds historie. Arkivet har en stor digital billedsamling på www.arkiv.dk, hvor du kan kigge på lokalhistoriske fotos hjemme eller ude i byen med din mobil.

Som en lille inspiration til en historisk sommerudflugt har vi herunder samlet et par før og nu billeder, hvor du kan genkalde minder eller blive forbavset over at se, hvor meget byen har ændret sig.

 

Vi starter med at låne en "cycle" (med motor for de dristige) hos "Hans Schultz Cycleværksted", Helsingørsgade 25. Fotograf: ukendt, 1910

 

Ved "Tikanten" (krydset ved Helsingørsvej, Københavnsvej, Skansevej, Holmegårdsvej og Batzkes Bakke) holder vi pænt og venter på betjentens vink. Der hersker i 1960'erne næsten italienske trafikale tilstande i krydset. Lysmasterne rager højt i vejret med poetisk dråbeformede lamper. Fotograf: Orla Larsen.

I dag er "Tikanten" ikke mindre trafikeret, men betjenten er skiftet ud med lyssignaler. Fotograf: Henrik Bachmann, 2017.

 

Turen går videre til Skovledet, hvor vi kan se nyde udsigten til ATPs første kontor i Hillerød. Ca. 1970. Fotograf: Orla Larsen

I dag er det beboelsesejendomme. Fotograf: Henrik Bachmann, 2017

 

Vi bliver nødt til at holde i i kø på Roskildevejen ved Favrholm, men kan fordrive ventetiden med at tælle køer. Statens Forsøgsmejeri ses i baggrunden. Fotograf: Orla Larsen

I 2017 holder man ikke i kø for krydsende malkekøer. Til gengæld kan man tælle skilte, og hvor der tidligere var marker, er der omkring Statens Forsøgsmejeri blevet bygget. Bygningerne Favrholm og Statens Forsøgsmejeri ejes i dag af Novo Nordsik. Fotograf: Henrik Bachmann

 

Efter en tur på lidt over 100 år siger vi tak for lån af cykel til H. Schucltz... Fotograf: Søren Stoltze, 2016

Til Arkivernes Dag den 10. november kan du se endnu flere før og nu billeder, når arkivet holder åbent hus. Mere information følger i efteråret på hjemmesiden. Vi modtager løbende gladeligt fotos og arkivalier! Så hvis du ligger inde med fx. fotos, regnskabsbøger eller protokoller fra en nedlagt forening, må du endelig komme forbi, så vi i arkivet kan kigge på det. Det er kun ved hjælp fra jer, at vi kan udbygge og bevare Hillerøds historie.