Musikere
Foto: Grundtvigs Højskole

Ordet var Løs i lørdags – og det gav genlyd i Kulturaksen!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.10.22
Forrige lørdag var Kulturaksen igen fyldt med ord og mennesker, da årets litteraturfestival løb ad stablen

”Aldrig før har Ordet er Løs været så velbesøgt. Vi er fuld af taknemmelighed over, hvor mange af byens borgere og familier der fandt vej til biblioteket og Klaverfabrikken og tog del i det livsbekræftende fællesskab, der blev skabt omkring glæden ved litteratur.” – Karen Elsebeth Jensen, festivalleder

Det er en glad festivalleder, der ser tilbage på sidste lørdag, hvor der for 8. gang var litteraturfestival i Hillerød. Mens nogle ting var ved det gamle – fx festivalområdet og samarbejdspartnerne – var andet helt nyt. I år skulle man nemlig ikke betale for at opleve festivalprogrammet, der bød på navne som Knud Romer, Stine Askov og Gry Jexen - og også børnefamilier kunne i år tage del i herlighederne med sprogkoncert og hyggelige workshops, hvor ordet var i centrum.

Tætpakkede scener

Da klokken blev 11.30 var der tætpakket ved festivalens 4 hovedscener. I Vandrehallen lagde Stine Askov ud med at fortælle om sin roman ”Nøjsomheden”, der vakte tydelig begejstring blandt publikum. Historien om pigen Monas opvækst i et ghettoområde i Helsingør gav publikum noget at tænke over og gav en interessant indsigt i et miljø, de fleste ikke kommer i nærheden af.

Samtidig havde Hillerøds Forfatterspirer indtaget scenen i Kedelhuset, hvor de skiftevis læste op af egne tekster. Stemningen var sitrende under hele seancen og oplevelsen med de aspirerende forfattere, vidnede om stor talent på den lokale litteraturscene.

Dragefeber
På Klaverfabrikkens store scene i Truckhallen væltede omtrent 200 børn og deres voksne ind til sjov og underholdende sprogkoncert med makkerparret AnneO og Karoline Sofie.  Forinden havde familierne fulgtes med biblioteksdragen Hilbert, der førte an fra biblioteket og over til Truckhallen.

”At se så mange børn gå i gåsegang anført af vores maskot, biblioteksdragen var et fantastisk underfundigt og rørende syn, der både satte farve på dagen og understregede Hilberts popularitet blandt de mindste borgere”, siger Karen Elsebeth Jensen.

Knud Romer i stødet

I programmet for de voksne var højdepunktet Knud Romer, der var flyvende gennem hele sin optræden. Han gav den hele armen – og mere til – og delte gavmildt ud af både anekdoter fra eget liv og tanker om hans forfatterskab og det at skrive. Det var både intenst, kaotisk og følsomt helt ind til benet!

Derudover kunne publikum dagen igennem bl.a. også opleve Hillerøds unge skrive- og musiktalenter fra byens sangskriverklub, Grundtvigs Højskole og Hillerød Musikskole, der med projektet ”Grib engagementet” gennemførte en spektakulær liveoptagelse af ord og lyde fundet på til lejligheden.

”Alt i alt var det en forrygende dag. Det var især vildt at opleve hvor stor en appel festivalformatet har for byens børnefamilier, og det vil vi kigge nærmere på, når næste års festival skal tilrettelægges. Derudover glæder det mig at se, hvor flot programmet balancerer mellem etablerede forfatternavne og den kæmpe talentmasse, som vi kan byde på blandt Hillerøds lokale vækstlag af skrive- og musikentusiaster, unge som modne. Vi glæder os allerede til næste år, når Ordet er Løs slår dørene op for 9. gang!”

Tusind tak til alle samarbejdspartnere – Klaverfabrikken, Grundtvigs Højskole, Hillerød Musikskole, Salto Familiecafé og Fredensborg Boghandel – for en fantastisk udgave af Ordet er Løs!