Nyt fællesskab for mænd under 50 år

30.11.23
Savner du, eller en du kender, nogen at tale med? Bibliotekets nye læsegruppe er for dig, som er nysgerrig på nye udfordringer og søger nye fællesskaber.

Fællesskabet er i fokus, når Hillerød Bibliotek d. 6. december åbner sin nye læsegruppe for mænd under 50 år.

Den særlige aldersramme skyldes, at hver femte mand i aldersgruppen fejrer fødselsdage eller juleaften alene, og at mange mænd i denne alder sjældent eller aldrig har nogen at betro sig til.

”Hvis man er interesseret i at møde andre mennesker, skal man melde sig til”, siger Thorbjørn Tirsted (44 år), som arrangerer læsegruppen. Han understreger, at læsegruppen er åben for alle.

”Dette er en læsegruppe, som kan rumme høj og lav, tyk og tynd. Her styrer samtalen og det menneskelige møde. Du kan være med, uanset om du har læst hele biblioteket eller aldrig har åbnet en bog”, siger Thorbjørn Tirsted.

Læsegruppen mødes i alt 8 gange i december og januar, og hver gang læser gruppen tekster sammen, som sætter tankerne og samtalen i gang. Formatet hedder Guidet Fælleslæsning, og er kendetegnet ved at være særligt velegnet til at skabe nye fællesskaber.

Et effektivt koncept

Tidligere har biblioteket haft læsegrupper for bl.a. mænd over 70 år, psykisk sårbare unge og ensomme ældre. Alle grupper har til fælles, at de har fået enormt meget ud af at deltage i læsegrupperne, fortæller bibliotekschef Stine Have.

”Biblioteket har mange erfaringer med Guidet Fælleslæsning, og vi læner os også op ad forskningen, som siger, at denne type læsegruppe kan have en markant reducerende effekt på stress, angst, depression og følelsen af ensomhed”, siger Stine Have.

Det er ingen forberedelse til læsegruppen, og man behøver ikke have erfaring med skønlitteratur for at deltage, fortæller Thorbjørn Tirsted.

”Grundlæggende set bruger vi litteraturen til at dele vores tanker og livserfaringer med hinanden, og vi kommer altid vidt omkring. Deltagerne bestemmer, hvad vi taler om, og jeg tør godt love, at man går beriget og inspireret fra møderne.”

Sted og tid

Læsegruppen mødes på Hillerød Bibliotek onsdage kl. 17-19.

Første gang er d. 6. december, sidste gang er d. 24. januar.

Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding på thti@hillerod.dk.

Man behøver ikke kunne deltage i alle møderne for at være med i gruppen.