Ny udstilling kaster lys på overset Nordsjællandsk maler

Maleren Poul Bille-Holst (1894-1959) er mest kendt for sine portrætter af Gribskovs kulsvierarbejdere. Men derudover fortaber hans værker sig i glemslen. Det rådes der nu bod på med en omfattende udstilling i Vandrehallen, der viser, hvordan Bille-Holst var én af sin tids mest bemærkelsesværdige kunstnere.

Nordsjællands Van Gogh
Selvom Bille-Holst ikke er kendt i en større offentlighed, var hans kunstneriske produktion stor. Han malede både motiver fra udlandet, hvor han bl.a. studerede i Paris og Spanien, samt fra Gribskov-egnen. Flere motiver på udstillingen er fra landsbyen Esbønderup, hvor han boede og arbejdede. Hans motiver spænder fra kubistiske opstillinger med blomster og dyr over landskaber og tyrefægtning til portrætter og store gruppebilleder.

Centralt i udstillingen er en række store portrætter, som Bille-Holst malede af kulsvierarbejderne fra Gribskov i slutningen af 1930’erne. Portrætterne befinder sig i dag i Alsønderup-Tjæreby lokalarkiv, som venligst har udlånt dem til udstillingen. Som den eneste kunstner, interesserede BilleHolst sig for de hårdtarbejdende mennesker, der gennem århundreder havde brændt kul til rige folk i Nordsjælland og København. Billederne er i dag et vigtigt historisk bidrag i dokumentationen af kulsvierfolket. De er ikke uden grund blevet sammenlignet med Van Goghs “Kartoffelspiserne” på grund af den stærke socialrealistiske skildring.

Udover malerierne fra Alsønderup-Tjæreby Lokalarkiv, er der lånt værker fra Museum Nordsjælland, Tingbakkeskole og en række privatpersoner.

Fernisering
Der er fernisering torsdag d. 22. november kl. 17.00-18.30, hvor der bydes på et glas vin. Åbningstalen holdes af Søren Frandsen, museumsinspektør på Museum Nordsjælland. Alle er velkomne!

kulsvier_valdemar_1931.jpg
kulsvier_valdemar_1931.jpg
17.11.18