Ny indretning på biblioteket

I løbet af de kommende år får Hillerød Bibliotek en helt ny indretning. På baggrund af en brugerundersøgelse har de prisvindende arkitekter fra NOAA skabt et moderne biblioteks-koncept, der passer til gæsternes mange forskellige behov

På Hillerød Bibliotek er der højt til loftet – faktisk omkring otte meter. Det betyder, at der er god plads til, at biblioteket kan rumme alle. Ro og fordybelse udelukker ikke leg og grin. Og nu skal bibliotekets unikke rammer udnyttes endnu bedre.

- På baggrund af svar fra en brugerundersøgelse fra foråret 2019 har vi fået et godt indblik i borgernes mange forskellige behov og forventninger til biblioteket. For at understøtte disse, nytænker vi indretningen henover de næste år, siger bibliotekschef Stine Have.

Det er de prisvindende arkitekter fra NOAA Architects, der har skabt konceptet.

- Bygningen har en historie og en form, som er unik i forhold til et bibliotek. Den er meget karakteristisk og har meget personlighed. Det er tydelige spær, beton og glas, og det er også en del af opgaven at forsøge at bløde det lidt op uden at svække bygningens karakter, siger direktør og arkitekt Ole Smith og tilføjer:

- Vi skal arbejde sammen med bygningen – ikke imod den. Det er det, vi synes er så spændende. Vi skal finde en unik løsning til et i forvejen unikt bibliotek. Vi går efter - med respekt - at bløde bygningens hårde materialer op. Vi vil gøre det mere hjemligt og caféagtigt. Et sted, man har lyst til at blive hængende.

Hyggekroge, gamer-hule og luftballon
I første fase af den nye indretning vil der være fokus på receptionen og børnebiblioteket. I receptionen skal der blandt andet være en café-agtig atmosfære med hyggekroge, flere siddepladser og masser af inspiration til gode bøger. I Børnebiblioteket skal der opføres en luftballon, der strækker sig fra gulv til loft. Luftballonen skal være Hillerød Bibliotekernes nye vartegn og logo.

- Den symboliserer de følelser og oplevelser, vi ønsker for dig, når du bruger biblioteket. Med luftballonen kan du tage på eventyr, drømme dig ind i nye verdener og slippe fantasien fri. Fra kurven ser du verden fra nye perspektiver med både fakta og fiktion. Du opdager ting, du ikke før kendte til. Udforsker det ukendte. Du udvider din horisont, siger Stine Have.

Det er planen, at ballonen skal finansieres via fondsstøtte og opføres i løbet af 2020 samtidig med, at resten af Børnebiblioteket får en ny indretning. I Børnebiblioteket skal der ligeledes være bedre opdeling mellem zoner og bedre muligheder for større børn. Derfor laves en gamer-hule med et plateau ovenpå, der udnytter loftshøjden.

- Hillerød Bibliotek er borgernes bibliotek, og det skal den nye indretning afspejle. Derfor har vi og arkitekterne fokuseret på at skabe en indretning, der opfylder så mange af de ønsker, vi har fået fra vores gæster, som muligt. Borgerne efterspørger en mere overskuelig indretning, hvor det er nemmere at finde rundt, blive inspireret og hvor de forskellige rums intention er tydeligere. Og det er helt centralt, at vi får skabt en bedre opdeling af aktive områder med plads til dialog og områder til fordybelse, siger bibliotekschef, Stine Have.

Biblioteket rummer forskelligheden
Hillerød Bibliotekerne har omkring 1.000 gæster hver dag året rundt, og det er dem, der er med til at bringe huset til live. Det er blandt andet børnehavebørn, der kommer for at besøge dragen Hilbert, studerende, der søger viden og ro, arbejdsløse på jobcafé og læseheste, der skal debattere den nyeste litteratur. 

- Den unikke sammensætning af gæster og generelle ændring af bibliotekets rolle i samfundet kan vi også tydeligt se afspejlet i vores brugerundersøgelse. For 20 procent af gæsterne er udlån af materialer ikke det primære formål. Det kan i stedet være sociale aktiviteter, fællesskaber, studierum og kulturaktiviteter – og det er jo noget, som vi er meget lydhøre overfor, siger Stine Have.

FAKTA om indretningsprojektet:

  • Den nye indretning planlægges gennemført i år 2019-21
  • Den nye indretning forventes at blive realiseret med støtte fra fonde og puljer kombineret med bibliotekets udviklingsmidler.
  • NOAA arkitekter har udarbejdet en ny helhedsplan for bibliotekets samlede indretning.  Fase 2 har fokus på forbedrede studiefaciliteter, og fase 3 omhandler voksenbiblioteket.