Foto: Juliana Malta på Unsplash

Nu er der - igen - fri adgang til 6 millioner danske avissider!

06.01.21
Det Kongelige Bibliotek har nu igen åbnet for online adgang hjemmefra til 67 digitaliserede aviser. Det drejer sig om bl.a. Aktuelt, Land og Folk, Nationaltidende, Aalborg Amtstidende, Fyns Venstreblad og mange andre. I alt mere end seks millioner avissider.

Henover julen har Det Kongelige Bibliotek i samarbejde med Dansk Journalistforbund, Danske Medier og Kulturministeriet forhandlet en ny aftale med Copydan Tekst og Node på plads, så der i lighed med under sidste corona-nedlukning nu igen kan tilbydes adgang til de ejerløse aviser i Mediestream hjemmefra, mens folkebibliotekerne er lukkede.

Så det er nu, du har chancen for at bladre i aviserne. For aftalen gælder kun så længe at folkebibliotekerne er lukket ned, og Det Kongelige Bibliotek er forpligtet til at lukke for adgangen, når folkebibliotekerne igen får lov at åbne. 

Ejerløse aviser

Bemærk så også lige, at der vel at mærke er tale om "de ejerløse aviser", hvilket vil sige aviser, der for længst er gået ind, og ikke længere eksisterer. Men selvom aviserne ikke udkommer længere, er indholdet i de udgivne aviser stadig dækket af ophavsret.
Desuden: Ikke alle skanninger der lige vellykkede. Det er maskinelt arbejde, og der vil være utydelige skanninger.

.

Landsdækkende nyhedsstof

Der er masser af hente af hvis du leder efter landsdækkendenyhedsstof. Der er f.eks. fuld adgang til Aktuelt i årene 1871-2001.
Eller Land og Folk - herunder de tidligere navneformer - i årene 1871-1990 (på nær et par illegale udgaver)

Du kan f.eks. også finde både de landsdækkende og de mere regionale nyheder i Aarhus Amtstidende - der er adgang til alle årene mellem 1866 og 1965 - eller Aalborg Amtstidende - der er adgang til 1889-1971.

Læs mere og få adgang til Mediestream lige her!

Oprindeligt skrevet af Vejle Bibliotekerne.