Nordiske favoritter

Ideer til nordisk litteratur i lænestolen

Den 30. november overrækkes Nordisk Råds Litteraturpris 2018. Sidste år vandt Kirsten Thorup prisen "Erindring om kærligheden". I år er Vita Andsersen med "Indigo" og Caroline Albertine Minor "Velsignelser" de to danske nominerede. Du kan se den komplette liste over de nominerede forfattere og bøger her. 

Den nordiske tekstur

Stemningen i nordisk litteratur kan næsten bedst beskrives i billeder og muisk: urfugle i parringsdans på forblæste heder, klukkende åer, forårsgrønne og efterårsrøde skove, tordenvejr, snestorme og vulkanudbrud mørkner faretruende himlen... Sproget er dragende, sindigt og magisk som musikken i Jan Johanssons "Jazz på svenska", hvor nordiske toner rører ved sindets mest følsomme strenge.

Bogbillet til nordlyset

Herunder får du et par af mine favoritter på nordisk litteratur til at læse i efterårets lampeskær:

Tomas Espedal "Året"

På norsk rimer hjerte på meget mere end smerte: Fortvivlelse over at blive forladt af sit livs kærlighed, angsten for at ældes og kampen mod skæbnens lunefulde, men også bitterkomiske, anslag. Espedal skriver lige så autofiktivt som vedkommende om følelser, de fleste mennesker på et eller tidspunkt har oplevet.

Pär Lagerkvist 

Lagerkvist er en troldmand af en sjælden art. Med få ord formår han at gøre små hændelser til mægtige eksistentielle spørgsmål, der bedst trives i nordisk mulm - og mørke. Få kan som Lagerkvist beskrive tvivl og tro på sig selv, medmennesket og det guddommelige...

Agnes Lidbeck "Last"

Hvor langt og meget kan en kvinde ofre for kærligheden? Og til hvilken pris? Det spørgsmål rejser Agnes Lidbeck i sin debutroman.

Inger Wold Lund: "Ingenting skete"

.... og alting sker rundt omkring hovedpersonen i denne prosa-lyriske roman. Bittesmå krusninger og hændelser sætter hendes liv i bevægelse, uden at hun selv bliver berørt. Det er ikke forvirrende: det er fortryllende...