Jens S. Jensen ved skrivebordet. Fotograf: Ukendt

Mindeord i forbindelse med tidligere borgmester Jens S. Jensens død

Af Anonym (ikke efterprøvet)
05.04.22
Borgmester i Hillerød Kommune 1986-1993 og 1998-2000. En borgmester med en masterplan – hvor et nyt hovedbibliotek var en vigtig brik.

Ved kommunevalget i 1985 kom der et magtskifte i Hillerød Byråd. Efter at have været viceborgmester i perioden 1974-1985, overtog skovfoged Jens Severin Jensen fra socialdemokratiet borgmesterposten. I erindringsbogen: ”Mit liv i skov og politik” fortæller Jens S. Jensen, at det kom som lidt af en overraskelse, at et mange årigt borgerligt styre var blevet væltet. Faktisk var den nyvalgte borgmester lidt bekymret for sin nye opgave. Tiden frem til 1. januar 1986, brugte den kommende borgmester til at nedskrive sin ”masterplan”. En plan der ikke blev delt med nogen, men den indeholdt 9 punkter.

Det 1. punkt var et opgør med byens overordnede kurs, altså valget mellem soveby eller en dynamisk udviklingsorienteret by med fokus på vækst. Da Hillerød i 1987 blev udråbt til et hul i jorden og frem til 1990 hvor Hillerød blev udnævnt til Årets by, var kommunen allerede i en rivende udvikling, som fortsatte i de kommende år.

Længere nede på listen over punkter, stod et nyt hovedbibliotek. Et projekt der på grund af manglende økonomi måtte vente frem til 1998, hvor Jens S. Jensen igen indtog borgmesterkontoret. ”I 1986-1993 havde jeg hele tiden for øje, at der skulle bygges et nyt hovedbibliotek, men da det kneb med midlerne, så var det ikke noget, jeg drøftede seriøst med andre. Sådan noget skal man ikke gå og råbe højt om, hvis ikke man kan se en konkret løsning”. ”Da jeg blev borgmester igen besluttede jeg med mig selv, at nu skulle det være”. Det var dog ikke nemt at finde den rette placering. Svendsens møbelforretning i Østergade var inde i billedet, men den mulighed faldt af flere grunde til jorden Borgmesteren ville gerne have det nye hovedbibliotek tæt på Slotsarkaderne.

I foråret 1998 var Jens S. Jensen og den daværende tekniske direktør i kommunen Mette Lis Andersen ude at køre i byen, de kom forbi det gamle slagteri, som stod tomt og forfaldt. Borgmesteren spurgte direktøren om bygningerne ikke kunne bruges til noget fornuftigt og nævnte biblioteket. Det satte gang i en proces. Den 1. maj blev der afholdt et møde, hvor borgmesteren for første gang blev præsenteret for et forslag til en Viden- og Kulturpark med et nyt hovedbibliotek. Efter en meget hurtig beslutningsproces, hvor et politiske flertal bevilgede 75 millioner til den kommende Viden og kulturpark. Planlægningen skred hurtigt frem. En lille knast blev der i planerne ”Der havde været en ændring i planerne og der var byttet rundt på voksen- og børnebibliotek. Børn skulle nu gå igennem voksenafdelingen for at komme til børneafdelingen og jeg forudså klager over støj”! Borgmesteren sagde fra, og børneafdelingen kom til at ligge tæt ved indgangen. ”Så man undgik, at voksne brugere blev generet af støj”.

Den 1. april 2001 kunne åbningen af det nye bibliotek markeres – Jens S. Jensen var ikke længere borgmester, men deltog med stor glæde i festlighederne. Endnu et punkt på hans masterplan var blevet virkelighed. Jens S. Jensen kan som politisk leder tilskrives en række af vigtige beslutninger af stor betydning for kommunen. En lidt søvnig soveby er blevet til regionshovedstad.