Karen og Peder
Karen og Peder, der er nogle af de bærende kræfter bag Ordet er Løs.

Litteratur for alle: Ordet er Løs bliver gratis

Når Hillerøds store årlige litteraturfestival slipper ordene løs 1. oktober bliver dørene til Biblioteket og Klaverfabrikken slået op på vid gab. I år kræver det nemlig ingen billet at få adgang til årets line up, der som altid både byder på litterære superstjerner og stjernefrø

I år bliver litteraturen for alvor sluppet fri og gjort tilgængelig for alle, der er nysgerrige på den helt særlige kemi, der kan opstå i mødet mellem forfatter og publikum. Når Hillerød Bibliotek og Klaverfabrikken 1. oktober åbner dørene for litteraturfestivalen Ordet er Løs kræver det nemlig ingen billet at komme ind.

”Vi ønsker at give lokalsamfundet de bedste betingelser for at komme afsted og få en god og mindeværdig festivaloplevelse. Vi værner meget om fællesskabet til Ordet er Løs, og derfor er det vigtigt for os, at alle har mulighed for at mødes omkring litteraturen og de samtaler, den igangsætter. Den mest imødekommende vej at gå er derfor at give fri adgang til festivaloplevelserne, så ingen oplever at være økonomisk begrænset i at deltage. Dermed kan vi også holde biblioteket åben for almindelig betjening i modsætning til tidligere år. Det synes vi er en rigtig god service for gæsterne, som har mulighed for at kombinere deres biblioteksbesøg med fx et forfattermøde”, siger festivalleder Karen Elsebeth Jensen og tilføjer:

”Ordet er Løs er derfor en festival der er i konstant forandring. I år gør vi festivalen gratis og har tilbud for børnefamilier, og så ser vi på, hvordan vi kan udvikle flere nye tiltag i de kommende år, der kan tiltrække og gøre endnu flere gæster glade.”

Skriver med livet som indsats

På årets festival kan man blandt andet opleve forfatteren Thomas Korsgaard, der siden sin debut i 2017 på rekordtid har udviklet sig til at blive en af Danmarks mest markante forfatterstemmer. Han var i år nomineret til DR Romanprisen for sin seneste roman ”Man skulle nok have været der”.

”Vi vil gerne bringe Danmarks mest interessante forfattere til Hillerød, og derfor er vi lykkelige over, at Thomas Korsgaard kommer til Ordet Er Løs. Thomas skriver med livet som indsats, det handler om at slippe væk fra familiens sorte hul og om at skabe et liv for sig selv. Han taler til både unge og ældre og bliver læst på tværs af alle samfundsgrupper. Han er en unik forfatter. Thomas Korsgaard er et fænomen.”

Tidligere på året fik Thomas Korsgaard som kun 26-årig den prestigefulde pris De Gyldne Laurbær, som uddeles af landets boghandlere til den bog, der har imponeret dem mest den seneste år.

Springbræt for unge talenter

Det bærende fundament for Ordet er Løs har siden opstarten i 2014 været et stærkt, tværfagligt samarbejde mellem biblioteket, Kulturhuset Klaverfabrikken, Grundtvigs Højskole og Hillerød Musikskole. Et samarbejde, der betyder, at festivalen både byder på oplevelser fra litteraturens veteraner og de unge spirende lokale talenter.

”Ordet er løs er et fantastisk samarbejde, fordi vi kan give plads til en lang række unge talenter fra lokalområdet. Grundtvigs højskole præsenterer deres forfatterspirere på scenen, mens nogle af skolens foto-interesserede unge er rundt på hele festivalen og dokumenterer med deres kameraer. Og sammen med musikskolen præsenterer vi nogle af de unge lovende talenter fra Hillerøds musikscene.” fortæller Peder Raarup Jensen, der er leder af Kulturhuset Klaverfabrikken og fortsætter:

”Når vi samler så mange unge på festivalen, opstår der møder og idéer, der lever videre efterfølgende. På den måde er Ordet er løs en slags tværkulturel rugekasse for kreative projekter mellem unge talenter på tværs af litteratur, musik og fotografi. Og det er egentlig ret magisk.”

Her er alle dem, du kan opleve til Ordet er Løs 2022:

Thomas Korsgaard, Gry Jexen, Stine Askov, Peder Frederik Jensen, Jens Blendstrup feat. Jeppe Zeeberg & Oliver Laumann, Christel Sunesen (Forlaget Ekbátana) og en bred palette af Hillerøds skrive- og musiktalenter.

Læs mere om årets festival...