Forfatterens farfar blev efter 2. Verdenskrig anklaget for landsforræderi.

Landsforrædernes børn: Skyld og skam i generationer

Anden Verdenskrig kostede flere millioner mennesker livet og efterlod dem, der overlevede med livslange ar på sjælen. I nogle tilfælde var sårene så dybe, at de blev givet videre til de kommende generationer

Befrielsen af Danmark var først officielt en realitet 5. maj 1945, da budskabet blev bekendtgjort over Statsradiofonien, men allerede om aftenen dagen før myldrede stort set alle danskere ud på gader og stræder. Der var flag, fest og farver både i by og på land.

For en særlig gruppe danskere betød Nazitysklands sammenbrud noget helt andet. Danmark blev befriet, men dem der havde været i tysk tjeneste så nu frem imod rettergang, dom og afsoning. Krigen var ovre. Regnskabet skulle gøres op, og for dem, der havde stået på den forkerte side af kridtstregen blev en krig erstattet af en anden. De domme, der blev givet, ramte ikke kun de, der havde været i tysk tjeneste, hvoraf langt størstedelen var mænd. Deres koner og børn blev også ramt af skammen over at have tjent nazisterne. Mange af dem blev udstødt i lokalsamfundet og var nødt til at flygte.

I den anledning har Hillerød Bibliotek den 4. Maj klokken 19.00 arrangeret et foredrag med forfatter og antropolog Anne-Marie Christensen, der har skrevet bogen ”Landsforrædernes Børn” om de alvorlige konsekvenser, som retsopgøret efter 2. verdenskrig fik for børnene af de dømte. Anne-Marie Christensen fortæller ud fra sin egen familiehistorie, og med baggrund i den bog, hun skrev om emnet i 2018.

En ny forståelse af historien

For mange af de andre familier, der bliver beskrevet i Anne-Marie Christensens bog, havde krigen og retsopgøret katastrofale følger. Og det er den del af historien, som bliver fokus for foredraget den 4. maj. 

"Tilhørerne kan forvente at få præsenteret et nyt blik på vores "fælles" historie og vil være såvel være informativt, som emotionelt og filosofisk", siger Anne-Marie Christensen, der gennem arbejdet med sin bog fik en helt ny forståelse af såvel historien som af sin egen familiehistorie

Udgivelsen af bogen har ikke kun gjort forfatteren klogere på historien, men også sat hende i forbindelse med en masse mennesker, der selv er børn af danskere, der var i tysk tjeneste under 2. Verdenskrig.

"Gennem udgivelse af bogen og via de mange foredrag, jeg har holdt landet over de sidste fem år, har det været naturligt, at jeg har fået kontakt med andre efterkommere og vi afholder snart vores andet møde, hvor vi tilbringer en eftermiddag sammen, spiser god frokost og taler i et fortroligt rum om vores erfaringer med denne fælles historie og hvordan vi og vores familier har det med den", fortæller Anne-Marie Christensen.

Fakta om retsopgøret:
I alt 12.877 mænd og 644 kvinder blev dømt i henhold til Straffelovstillægget og Værnemagerloven. Landssvigerkriminalitet var en forbrydelse, der overvejende blev begået af mænd, hvilket hænger sammen med, at langt den største gruppe af de personer, som blev dømt under retsopgøret, blev straffet for overtrædelse af Straffelovstillæggets § 10 om tysk krigstjeneste. Det drejede sig om 6930 mænd og 347 kvinder.

Kilde: Den Store Danske

Materialer