En flok børn læser i hyggelig læsekrog i Satelitten på HFO Grønnevang

Læseglæden har vokseværk i Hillerød

Fonden DBK støtter Hillerød Biblioteks minifilial for børnene i HFO Grønnevang med 125.000 kroner til videre udvikling af projektet, der har været stor succes.

Forestil dig et bibliotek, hvor børnene har magten. Hvor de selv bestemmer, hvor bøgerne skal stå, og hvor de hjælper hinanden med at finde rundt i bøgernes verden. De kan sidde og fordybe sig i kurven fra en luftballon, eller sidde og skraldgrine, mens de læser tegneserier på et toilet. Pligtlæsning er et fy-ord. Her handler det kun om, at være omgivet af bøger, at røre ved bøger, og hvis man læser i dem, så er det kun af lyst. Det lyder som en barnedrøm, men biblioteket findes faktisk. Det ligger på Jespervej 148 i Hillerød og er en del af HFO Grønnevang.

- Vi har lavet et univers, hvor børnene definerer, hvad deres forhold til litteraturen skal være. Her handler det ikke om at være god til at læse. Det handler udelukkende om, at børnene skal være sammen med bøgerne på den måde, som giver mening for dem, siger projektleder Anne Kathrine Eckardt.

Netop dette gør Satellitten og Sputnikkerne til et inkluderende fællesskab, hvor alle børn  kan indtage en aktiv rolle, også børn, som i andre sammenhænge har brug for ekstra hjælp og støtte. Sputnikkerne vurderer selv, hvor bøgerne skal stå, når de sættes på plads, de hjælper de mindre børn med at finde bøger og låne dem, og de tager initiativ til højtlæsninger. Hvis ikke man læser så flydende, kan man jo bare digte lidt undervejs. 

Ikke et øje tørt

Minifilialen i HFO Grønnevang, som er blevet døbt ”Satelitten”, slog dørene op for første gang i oktober 2020, og det første år har været en del præget af corona-restriktioner, men på trods af de særlige forhold har værdien og potentialet i projektet været meget tydelig.

- Der er ikke et øje tørt. Det er en fornøjelse at gå forbi herude og se det liv, der er inde i Satelitten, siger Per Bollerslev, der er leder af HFO Grønnevang.

- Med Satellitten er vi lykkedes med at skabe en relation mellem børnene og bøgerne, som giver mening for børnene. Satellitten er et univers, hvor det ikke handler om at læse mest og bedst, men hvor omdrejningspunktet er at hygge sig med bøgerne og læse af fordi man har lyst tilføjer Anne Kathrine Eckardt fra Hillerød Bibliotekerne.

Den daglige drift af Satelitten foretages med stor flid af frivillige elever fra 3. klasse, som i daglig tale kaldes ”Sputnikker”. Disse børnebibliotekarer har deres eget vagtskema og fine uniformer. De nye sputnikker har netop overtaget tjansen fra deres ældre årgang, så Satelitten er i gode hænder, men de afgående sputnikker har været så glade for deres tid i Satelitten, at de har ønsket at fortsætte.

125.000 kroner til at tage drømmen videre

Det ønske kan Hillerød Bibliotek med støtten fra Fonden DBK nu imødekomme. Sidste års Sputnikker overgår nemlig nu til at være Junior-sputnikker på hovedbiblioteket i Hillerød. Her skal de være en integreret del af læselystformidlingen på børnebiblioteket, hvor de med deres kompetencer skal anbefale, hjælpe og formidle læseglæde for alle byens børn og deres forældre.

Leder af HFO Grønnevang Per Bollerslev og børnebibliotekar og projektleder Anne Kathrine Eckardt får overrakt check fra DBK

Leder af HFO Grønnevang Per Bollerslev og børnebibliotekar og projektleder Anne Kathrine Eckardt ved overrækkelsen på BogForum fredag d. 5. november.

- Jeg er super stolt af, hvad vi er lykkes med at skabe sammen i Satellitten, og jeg glæder mig meget til, at Junior-sputnikkerne starter på Hillerød Bibliotek. Og så drømmer jeg selvfølgelig om, at Satellit-idéen bliver så efterspurgt blandt medarbejdere og beslutningstagere, at Satellitten og læseglæden også får vokseværk ind i flere af Hillerøds HFO’er på sigt, siger Stine Have, der er bibliotekschef på Hillerød Bibliotekerne.

Fakta om Satelitten

Satelitten er opstået i samarbejde mellem Hillerød Bibliotek og HFO Grønnevang.

I 2019 modtog projektet ”Flyvende Fortællinger” 260.000 kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen til etablering af børnebiblioteket, og derudover en workshop med den lokale børnebogsforfatter Birgitte Bregnedal, der sammen med børn fra Satelitten skrev en letlæselig bog, som omhandlede livet på HFO Grønnevang.