Michael Isling_Treasure Titles_Vandrehallen_arbejdsfoto
Michael Isling_Treasure Titles_Vandrehallen_arbejdsfoto

Kunstnerportæt

25.03.19
Michael Isling, der udstiller i Vandrehallen, interesserer sig for klima, miljø og fantasy-litteratur

Og hvordan hænger det så sammen? Jo, nu skal du høre:

Som barn af en skovfogeden i Odsherred var naturen og skovdistriktet Michael Islings legeplads som dreng. Hans yndlingsbeskæftigelse var at samle planter, sten, dyr og andre naturmaterialer for at undersøge og forstå deres betydning for naturens kredsløb. Når han ikke var i skoven, brugte han tiden på biblioteket, hvor særligt billedbøger om dyr og planter optog ham.

Hans barndoms nære forhold til skoven har med voksenårene udviklet sig til at blive en nærmest politisk interesse for at værne om naturen. Det er derfor konsekvenserne ved de voksende miljøproblemer, der optager Isling, og hans kunst kan fortolkes som et forsvar for naturen. Der er ikke tale om en løftet pegefinger men snarere om en kærlig reminder – et blidt indspark i den aktuelle klimadebat.

Islings motiver viser ofte bygningsværker, arkitektur og landområder, der er i forfald. Naturen har ædt sig ind på alt det kulturkabte for at genetablere sin egen orden – som i urtiderne før menneskenes eksistens. Han er her inspireret af science fiction og fantasy-litteratur. Hans interesse for bøger startede som sagt med billedbøger om natur og dyr, men langsomt blev hans glæde for fiktionen vagt. Eventyrerne gav ham billeder i hovedet, som han koblede til fortællingerne, og det er disse billeder, som han bruger i sine malerier. Der er tale om katastrofelignende scenarier, hvor naturen er blevet skizofren, som Isling selv siger. Selvom vi umiddelbart kan genkende motivere – landskaber, skove, solnedgange og bjerglandskaber - er de forstyrrede, af psykedeliske farver, der eksploderer i billederne. Det skaber en uhyggelig og ukomfortabel stemning.

Og hvor har vi set det før? Det har vi netop i science fiction- og katastrofefilm, i fantasilitteraturen og andre dommedagsscenarier, hvor verden, som vi kender den, ikke eksisterer længere.

Er din nysgerrighed blevet vækket? Så kan du se udstillingen i Vandrehallen helt ind til d. 28. april.