Plakat_Pludselig_Joachim Adrian
Pludselig_Joachim Adrian

Kunsten at fange det flygtige

19.06.20
På onsdag åbner vi udstillingen "Pludselig", hvor den prisbelønnede fotograf Joachim Adrian viser portrætter fra sin tid på Dagbladet Politiken.

De er der alle sammen; forfatteren, skuespilleren, kunstneren, magtmennesket - og såmænd også Dronningen. Joachim Adrian har gennem sit mangeårige arbejde som fotograf på Dagbladet Politiken haft personlig adgang til en lang række af de kulturpersonligheder, vi som samfund ser op til, og pejler efter. På udstillingen, der er hans første solopræsentation, kan man se en vifte af personlige portrætter af danske og internationale navne - heriblandt Trine Dyrholm, Susanne Brøgger, Lars Von Trier, Mette Frederiksen, Yoko Ono, David Lynch og Aung San Suu Kui. I udstillingen indgår også en række sidste store portrætter taget af afdøde Henning Moritzen, Klaus Rifbjerg, Mads Holger og Per Kirkeby.

Sprækker
I mødet med de mange personligheder har Joachim Adrian stræbt efter at udforske portrætgenren og finde sit eget originale udtryk. Den vigtigste erfaring, han har med sig i arbejdet, er, at et portrætfotografi kun tilnærmelsesvis kan formidle essensen af et menneske - aldrig fuldt ud. Derfor søger Adrian ikke at vise det ”ægte” menneske bag facaden men derimod det ægte øjeblik, som kan opstå, når personen pludselig viser en uventet og afgørende side af sig selv. Selv forklarer Joachim Adrian det ved at referere til en sanglinje af Leonard Cohen:

There is a crack in everything. That’s how the light gets in. I mine portrætter er det lyset fra denne sprække ved et menneskes personlighed, som jeg prøver at fange. Det er den umiddelbare og flygtige fornemmelse af mennesket, jeg jager, uanset hvem jeg er hjemme hos”.

Joachim Adrian er uddannet fotojournalist fra Fatamorgana samt Journalisthøjskolen og har vundet danske og internationale priser for sit journalistiske arbejde, herunder bl.a. den prestigefyldte kåring som Årets Pressefotograf i 2013. I dag er han freelance fotograf og underviser i fotografi på bl.a. Grundtvigs Højskole i Hillerød.

Udstillingsåbning med artist talk
Udstillingen åbner onsdag d. 24. juni med en artist talk, hvor man kan høre Joachim Adrian fortælle om sit arbejde og de mange kulturpersonligheder, han har mødt gennem tiden.

Arrangementet finder sted to gange: kl. 15.30-16.30 og kl. 17.00-18.00. Det er gratis at deltage, men da der er begrænsede pladser, skal man bestille en gratis billet. Læs mere her.

Udstillingen vises i anledning af Grundtvigs Høsjkoles Fotofestival og kan opleves til 12. september.