Købmand Mikkelsen, hjørnet af Bakkegade og Helsingørsgade. Ca. 1950.
Ukendt fotograf

Købmandshistorie i Hillerød

16.02.18
Engang var der en købmand på snart hver en vej og gadehjørne i Hillerød. Frivillig i Lokalhistorisk Arkiv og forfatter, Lennart Weber, reflekterer her lidt over Hillerøds købmandshistorie.

Lennart Weber fortæller: købmænd i Hillerød

I gamle dage var der nærmest en købmand på hvert gadehjørne, og mange ældre Hillerødborgere kan huske, at der lå en købmandsbutik eller måske flere i netop deres lokale boligområde. Som tilflytter til Hillerød i 1971 blev jeg dengang overrasket over, at der var så mange købmænd i byen. Alene på Frederiksværksgade var der fire købmænd selvom Ullerød Brugs var bydelens store dagligvarebutik.

"Hillerød Pakhus"

Til venstre på siden ser vi købmand Mikkelsens ”Hillerød Pakhus” med de mange reklameskilte på hjørnet af Bakkegade og Helsingørsgade. Fotoet er fra ca. 1950.

Hjørnet af Helsingørsgade og Bakkegade, "Hillerød Pakhus", foto fra slut 1960

"Hillerød Pakhus" er blot et af mange eksempler på købmandsbutikker, der er forsvundet. Indtil 1970 var der købmandsbutik i denne hjørneejendom. Billedet her er fra omtrent slutningen af 1960'erne.

Fra købmænd til supermarkeder

I vejviseren fra 1971 kan jeg finde 41 købmænd, og så er byens fire brugsforeninger, Favør Supermarked på Fredskovhellet og Hami Supermarked i Frederiksgade medregnet. Bortset fra Ullerød Brugs og Favør som nu hedder Meny, så er de øvrige butikker forsvundet. Også de to købmænd der i 1971 stadig lå på hver sit hjørne af Teglgårdslund og Hammersholtvej.

Købmandsforretning, ca. 1920

Købmand Hald drev den ene af de to købmandsforretninger, der i mange årtier lå på hver sit hjørne af Hammersholtvej og Teglgårdslund. Fotoet er fra ca. 1920.

Det er tankevækkende, at der for blot 40-45 år siden var basis for, at to købmænd kunne leve af dagligvarehandel på Teglgårdslund. Nok var der en del boliger i Holmegårdsområdet, men der var trods alt også en købmand på Holmetorvet. Ingen af disse tre købmænd kunne dog på sigt overleve.

Lennart Weber er forfatter og frivillig på Lokalhistorisk Arkiv.

 

 

Materialer