Kender du Tranen?

12.04.17
Et af Danmarks fineste og mest legendariske udstillingssteder har til huse på Gentofte Hovedbibliotek

Tranen er en lille perle af et udstillingssted, der i snart 50 år har været en toneangivende institution i præsentationen af dansk samtidskunst. Historien går tilbage til 1970, hvor Tranegården blev etableret i samarbejde med Gentofte Bibliotek, som en fusion mellem et kunstbibliotek og et udstillingssted for den nye, eksperimenterende kunst. Det var dengang, man kunne låne kunst med hjem som bøger, hvis man ikke selv havde råd til at betale store summer for erhvervelse af billedkunst. At kunsten på den måde skulle være tilgængelig for flertallet ligesom litteraturen var et sympatisk foretagende (man kunne ønske blev reaktualiseret), som eksisterede indtil 1985, hvor kunstbiblioteket lukkede, og udstillingsstedet rykkede ind på det nye hovedbibliotek tegnet af arkitekt Henning Larsen. Her landede Traneudstillingen under sit nye navn i et lyst og smukt nicheformet rum, hvor der både var højde til loftet og til ambitionerne for den lille kunsthal.

Men der var sandelig også en stor arv at løfte efter Tranegården, som allerede i sine første år løftede baren højt for det kunstneriske niveau i en bibliotekssammenhæng. Vigtige og vægtige danske kunstnere som lbert Mertz, Hein Heinsen, Stig Brøgger, Per Kirkeby og Børn Nørgaard udstillede her tillige med store udenlandske 60-er-konceptkunstnere som Sol Lewitt, Bruce Naumann, Dennis Oppenheim og Robert Rauchenberg. Den mest legendariske udstilling var ”Kniven på Hovedet” fra 1982, hvor samtidens helt unge kunstnere, ”De Unge Vilde”, satte deres markante aftryk og varslede tidens nye kunstneriske retning.

I 2015 ændrede Traneudstillingen atter navn til det forkortede ”Tranen”. Udstillingsprofilen er dog stort set bevaret, og i dag præsenterer kunsthallen fortsat de nyeste kunstneriske tendenser med stor vægt på udstillinger, der udfordrer kunstoplevelsen, og sætter samtidens problemstillinger til debat. Udstillingsprogrammet er i høj graf baseret på årlige ansøgninger fra billedkunstnere, der ofte lader sig inspirere af de lyse og luftige arkitektoniske rammer.

Tranen er et smukt eksempel på et udstillingssted i et biblioteksrum, hvor publikum kan nyde både litteratur og kunstoplevelser i en unik integreret kontekst. Har du fået lyst til at besøge Tranen kan du læse om aktuelle udstillinger og arrangementer på stedets hjemmeside.