Nisser på slotssøen, postkort
Ukendt illustrator

Julekort fra arkivets samlinger

30.11.21
Der er ikke længe til jul, og julekortene skulle gerne være afsendt, hvis de skal nå frem inden den 24. I denne arkivhistorie kan du læse lidt om julekort fra arkivets samlinger. God læselyst og glædelig jul

En julehilsen...

Selvom de fleste danskere ikke længere sender ret mange breve, er der alligevel stadig mange, der holder fast i at sende julekort. Traditionen med at sende hilsner til jul kan spores tilbage til omkring 1870’erne. Inden da havde man i de finere kredse særligt i byerne gerne sendt eller selv afleveret korthilsner til venner og familie i anledning af nytåret. I perioden fra ca. 1880 til 1900 blev det mere almindeligt med billigere industrielt producerede produkter, og flere fik derfor råd til eksempelvis julekort.

De første julekort

Til at begynde med var julekortene importeret fra England og Tyskland, men på et tidspunkt kastede den danske grafiske branche sig også over julekort. Man brugte ikke bare de udenlandske motiver men udviklede en særlig dansk udformning, som bl.a. ikke brugte overlæssede motiver, og der var ofte heller ikke så mange farver på kortene. Noget helt særligt ved de danske julekort er naturligvis nisserne, som man ikke ser på julekort udenfor Norden.
 

Julekort og topografi

Julekort med topografiske motiver blev populære i årene op til omkring Første Verdenskrig. Nogle af dem var blot et topografisk sted, f.eks. en kirke, mens andre havde en tegnet del også. Det kunne være nisser, der danser eller står på skøjter på et kendt topografisk sted, men det kunne også være som nedenstående kort, hvor julemanden bærer en sæk, hvor der er gjort plads til et billede af f.eks. vue ud over byen og med en tekst, der fortæller, hvor det er fra.

Julemand med billede af Frederiksborg Slot i gavesækken, 1909

Her ses Frederiksborg Slot og Slotssøen i julemandens gavesæk. Kortet er stemplet i 1909

Tegneren Carl Røgind tegnede omkring 1900-1905 den ovenstående julemand med en ramme i sækken, så man kunne skifte det topografiske motiv ud med den by, man ønskede. Samme kort kendes i hvert fald fra Aarhus, hvor der i rammen var et billede af Aarhus set fra Risskov. 

Nisser i Hillerød
Ikke kun julemanden men også nisser har længe været et yndet motiv på julekort. Herunder ses flere julekort med nisser, der er beskæftiget med forskellige aktiviteter på kendte steder i Hillerød.

Nisser på Torvet, 1905

Julekort med nisser på Torvet og det gamle rådhus i baggrunden. Kortet er fra ca. 1905.

Nisser på Slotssøen

Julekortet med nisser på Slotssøen er fra ca. 1905-1910

Nisser danser rundt om Netptunspringvandet på Frederiksborg Slot, ca. 1910

Julekort med nisser, der danser rundt om Neptunspringvandet på Frederiksborg Slot. Kortet er fra ca. 1910.

Hillerød ved juletid

I perioden omkring 1900 var der mange julekort med vintermotiver snarere end deciderede julemotiver som f.eks. nisser. Ofte var der til gengæld ikke sparet på sneen, som er et andet af de klassiske julekortmotiver.

Nedenstående kort har formentlig også været benyttet til andre byer end Hillerød ved at man skiftede billedet rammen og bynavnet ud. Bemærk i øvrigt tårnet til højre i baggrunden; det findes i hvert fald ikke i Hillerød.

Julehilsen fra Hillerød, 1910

Julekort stemplet i 1910.

Julekort med julehandel på Slotsgade ca. 1910
På dette kort er der ”trængsel og alarm” og gang i julehandlen i Slotsgade. Kortet er fra ca. 1915.

Efterlysning

Hvis du ligger inde med gamle julekort fra Hillerød, som vi må få eller få lov at scanne, er du velkommen til at kontakte arkivleder Lisbet Schacht Hansen på mail: lha@hillerod.dk eller tlf: 7232 5884.

Tekst: Signe Frederiksen, cand.mag. i historie og projektmedarbejder i Lokalhistorisk Arkiv

 

Materialer