Industri, innovation og infrastruktur er månedens verdensmål

01.04.23
.. at få alle lande til at løbe rundt på en smartere måde.

Det kræver flere og bedre veje, jernbaner og havne, så vi nemmere kan handle med hinanden, ligesom alle skal have teknologisk infrastruktur som internet- og telefonadgang, så vi på tværs af lande og samfund kan kommunikere og dele viden. Verdensmål 9 handler også om innovation og nye teknologiske løsninger, som kan hjælpe den grønne omstilling på vej. 

Danmark klarer sig grundlæggende godt i forhold i forhold til den grønne omstilling. I Danmark har vi for eksempel dobbelt så mange patenter på miljørelaterede teknologier i forhold til gennemsnittet i verden, og i 2021 kom lidt over halvdelen af den samlede danske elproduktion fra vindmøller. På Verdensmaal.org kunne du i januar i år læse, at der er slået ny dansk rekord for vedvarende energi i 2022. Dette skyldes bl.a. at danskerne har investeret rekordmeget i solceller og at det har blæst mere i 2022. Tilsammen betød det ny rekord for andelen af grøn strøm, knap 60 procent. 

Hillerøds borgere har masser af gode ideer

I Hillerød blev der i april 2021 holdt en høring i forbindelse med kommunens udformning af den lokale klimastrategi. Strategien er fyldt med spændende og gode ideer fra borgere og andre lokale initiativtagere. I idekataloget fra høringen forslås både bilfri dage, kødfri dage i diverse institutioner og at tilskynde virksomheder til udlån af elcykler til udlån til pendlerne. Du kan læse mere om kommunens strategi, og læse videre i idekataloget her

Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur

Industri og infrastruktur skal blive mere bæredygtig, og forskningen skal styrkes. I dag lever cirka 97 procent af verdens befolkning i områder, hvor der er mobildækning. Selv i de mindste landsbyer har folk tit adgang til mobiltelefoner, selvom det langt fra altid er en smartphone af nyeste model. Det er et vigtigt fremskridt. Dog er der oftest kun dækning med basalt mobilnet, og to tredjedele af dem, som bor uden for de større byer, har ikke dækning med bredbånd (3G). Og selv i de områder, hvor der er 3G, er det ikke sikkert, at folk har råd til at gå online. Men mere end 4 milliarder mennesker har stadig ikke adgang til internettet, og 90 procent af dem bor i udviklingslandene. Det er afgørende at overvinde den digitale kløft for at sikre lige adgang til information og viden, og derigennem fremme innovation og iværksætteri.

Kig forbi den nye udstilling med Verdensmål 9 ved receptionen på Hillerød Bibliotek – og se boganbefalingerne herunder.

Læs mere om Verdensmål 9 her
 

 

 

Materialer