Humoristisk, tankevækkende, genialt!

Fryd Frydendahls fortolkning af bibliotekets bøger er en must-see udstilling

Ingen kunstner har før gået så direkte og ”bogstaveligt” i dialog med bibliotekets samling som fotokunstneren Fryd Frydendahl. Det er der kommet en usædvanlig udstilling ud af med sjove og overraskende elementer, der åbner op for helt nye oplevelser med både kendte og mindre kendte bøger.

Hvert værk på udstillingen er en fortolkning af bøger, der findes på bibliotekets hylder. Der er tale om iscenesatte fotografier, hvor Frydendahl har ladet sig inspirere enten af bogens titel, forside eller indhold. Nogle bøger er udvalgt, fordi de er på listen over mest udlånte titler, mens andre er udvalgt, fordi kunstneren er faldet over dem på bibliotekets hylder.  

I alle tilfælde har Frydendahl bearbejdet bøgerne ud fra sin egen personlige læsning og oplevelse med litteraturen, hvad enten det er sci-fi romaner, kogebøger, digte, noveller eller faglitteratur. Fælles for værkerne er, at de undersøger små detaljer, der indeholder absurditet eller kontraster til bøgerne, de fortolker. På den måde forskydes de oprindelige bogdesigns, så der åbnes op for flere nuancer og betydningsmuligheder. 

 62.722, En bilidiots bekendelser, Christian Frost

Nye betydninger

Fx har Frydendahl i fortolkningen af bogen Sov igennem uden gråd udskiftet et barneansigt med en ældre mands ansigt. Det giver titlen en helt ny betydning, som åbner op for forskellige tanker om liv, død og overgange i menneskes udvikling fra barn til voksen og ældre.

I andre værker er både titel og forside i fokus. Fx i fortolkningen af bogen En bilidiots bekendelser. Her har Frydendahl brugt bogens omslag som direkte forlæg men udskiftet den afbillede person - en mand - med en kvinde. De fleste vil kunne se, at det er skuespilleren Trine Dyrholm, der poserer på billedet. I kombination med titlen virker hendes skuespil som ”bilmekaniker” både ironisk og påtaget. Det starter en samtale om kønsroller og forskellige forventninger til mænd og kvinder.

I alt er der 31 værker, som alle refererer til en bog på biblioteket. Du kan opleve udstillingen helt indtil d. 3. september. Bøgerne kan du altid låne både på biblioteket eller lige her på hjemmesiden.

Læs mere om udstillingen og kunstneren her.

 61.39, Sov igennem uden gråd – for 1-6 årige, Elizabeth Pantley

 

Lånerkort, udstilling
Låner udstilling af Fryd Frydendahl
13.07.22