Selvportræt af Peter Elfelt
Peter Elfelt som skuespiller i 1880’erne. Foto: Det Kgl. Bibliotek

Hoffotografens private arkiv

04.07.22
Kgl. Hoffotograf Peter Elfelt, som havde sin barndom, ungdom og gode uddannelsesår i Hillerød 1867-1883, elskede at se sig selv på fotografier.

Det Kgl. Bibliotek overtog i 1982 hele Peter Elfelts enorme arkiv, der rummer tæt ved 500.000 glaspladenegativer. Ti år senere opdagede man, at Det Kgl. Bibliotek ikke havde fået alt overdraget, og med fogedens hjælp hentede man i 1992 30.000 glasplader hos den tidligere ejer.

En del af disse glasplader lå stadig i nogle rodekasser, da jeg i 2010 begyndte at grave mig ned i Peter Elfelts historie og udgav tre bøger om hans liv. Men dengang fik jeg kun set en brøkdel af glaspladerne, der lå i et syndigt rod.

I 2019 blev en af disse papkasser fundet frem igen, og jeg gennemså systematisk de ca. 1.000 glasplader, der lå i kassen, og her stødte jeg på Peter Elfelts selvportræt samt flere andre gode fotografier af hans nærmeste familie. Der var desuden en del fotografier, som viste fotografen selv.

Selvportræt

Peter Elfelts selvportræt er af visitkorttypen, så glaspladen måler blot 6x9 cm. Men ved at forstørre negativet kraftigt kan man se et atelier spejle sig i kameraets linse.

Peter Elfelt

Skuespiller og teaterdirektør

Der var bl.a. flere fotografier, hvor man ser Peter Elfelt som skuespiller. I ungdommen afprøvede han også dette talent, og i 1880’erne var han involveret i flere af hovedstadens teatre. Han var både skuespiller, instruktør og i en periode også leder af et teater, der hed Dana, som lå på Strøget i København.

Peter Elfelt elskede at se sig selv på foto, og selvportrættet, hvor han har et klæde over hovedet, fortæller os meget om datidens fotoarbejde. Portrættet er optaget i 1888 med en selvudløser, og ved at forstørre billedet kraftigt kan man i kameraets linse se, at han står i et atelier i Fælledvej i København, hvor han i slutningen af 1880’erne var ansat hos den kendte københavnske fotograf Johannes Hauerslev.

Skolepigen Elfelt

I 1886 var Peter Elfelt ansat hos Johannes Petersen på Nørregade 22 i København, og her har Danmarks senere førende fotograf klædt sig ud som skolepige. Fotografiet blev som de øvrige fundet på Det Kgl. Bibliotek i 2019.

Elfelt klædt ud som skolepige

Serie om Peter Elfelt

Henover sommeren dykker Lokalhistorisk Arkiv ned i hoffotografen Peter Elfelts liv. Fotografen, der voksede op i Hillerød, er aktuel på grund af en ny udstilling på Det Kongelige Bibliotek, samt en digitalisering af mere end 200.000 af Peter Elfelts fotografier.

Læs de andre afsnit: 

1: Den kongelige hoffotograf fra Hillerød

2: Hoffotografens private arkiv

3: Elfelt og geniet fra Nellerød