Sæbekassevognsoptog fra HGIs sommerfest, 1978.
Anne Sophie Rubæk, fotograf

Hillerøds pressehistorie i Lokalhistorisk Arkiv

16.05.18
Lokalhistorisk Arkiv og Frederiksborg Amts Avis har startet et spændende samarbejde om at bevare og formidle Hillerød og omegns nyere historie i billeder.

Digitalisering af rederiksborg Amts Avis pressearkiv

Lokalhistorisk Arkivs to frivilliggrupper er for tiden i fuld gang med at scanne og registrere primært sort/hvide fotos fra Frederiksborg Amts Avis store pressearkiv. Alle billederne er taget af Frederiksborg Amts Avis dygtige pressefotografer fortrinsvist i perioden 1971 til midt 1990, hvor det digitale fotografi blev standard. 

Herover et foto af sæbekassevognsoptog fra HGIs sommerfest, 1978. Fotograf: Anne Sophie Rubæk

Samarbejde om bevaring af historien

Samarbejdet mellem avisen og arkivet er til glæde for alle: avisen får digitaliseret sit arkiv, arkivet kan bevare historien for eftertiden og efterhånden kan alle lokalhistorisk interesserede søge i de mange tusinde fotos på hjemmesiden www.arkiv.dk.

Trafik gennem Møntporten, 1983

Trafikken var tæt gennem Møntporten i 1983. Fotograf: Anne Sophie Rubæk

Brune kuverter med unik fotohistorie

Hver brun kuvert, som papirbillederne opbevares i, gemmer på sand en fotohistorisk skat, der tydeligt viser, hvor meget Hillerød har ændret sig på bare 20 – 30 år. 

Parti fra Torvet med Hotel Kronprinsen i fokus. 1970.

Hotel Kronprinsen, Torvet 5. 1970. Fotograf: ukendt

Biografen på Torvet

Herunder er biografen på Torvet under ombygning i 1983. Den i dag meget populære sciencefictionfilm, "Bladerunner", med Harrison Ford i hovedrollen er stadig på plakaten. 1983.

Biografen på Torvet, 1983

Fotograf: Anne Sophie Rubæk  

Biografen på Torvet, interiør 1983

Fotograf: Anne Sophie Rubæk  

Ældre fotos dukker op

Men pludselig dukker der endnu ældre fotos op i kuverterne, og det gør projektet endnu mere interessant og vigtigt, da alle pressebilleder før 1971 ikke længere eksisterer efter at Frederiksborg Amts Avis flyttede fra Helsingørsgade til Milnersvej.

Slotsgade 47. Heinr. Schrøders Eftr. var forgængeren til Melskens 1920 - 1940.

Slotsgade 47. Heinr. Schrøders Eftr. var forgængeren til Melskens og senere Matas. 1920 - 1940. Fotograft: Ukendt.

Til gavn for fremtiden

Med andre ord er både Lokalhistorisk Arkiv og Frederiksborg Amts Avis glade for det fælles projekt, som takket være de frivilliges store bevarings- og registreringsarbejde, vil gøre nytte og gavn langt ud i fremtiden…

Tekst: Lisbet Schacht Hansen og Jakob Poulsen