Hillerød 50 Øre Basar - Postkort
Hillerød 50 Øre Basar - Postkort

Hillerød 50 Øre Basar

23.11.17
Fortidens svar på nutidens spotvarekæder lå i Slotsgade

Af Signe Frederiksen, cand.mag. i historie og projektmedarbejder i Lokalhistorisk Arkiv

Hillerød 50 Øre Basar - Postkort

Postkort

Lokalhistorisk Arkiv har for nyligt fået dette fine postkort ind til samlingen. Det viser forretningen ”50 Øre Basar” med varer til spotpris. Forretningen var beliggende som nabo til gæstgiveriet ”Linden” (Slotsgade 38) og med Johannes Bruhns købmandsforretning (Slotsgade 36) til den anden side.  Som det måske kan anes på postkortet, kunne man købe lidt af hvert i basaren bl.a. lysestager, vaser og legetøj.

Hillerød 50 Øre Basar

Her ses basaren og dens nærmeste omgivelser i Slotsgade omkring 1915. (Fotograf: ukendt)

Den lille bygning med det store butiksvindue har også tidligere indeholdt en basar med blandende varer. Den såkaldte ”Basaren Linden” har også haft til huse her.

Basaren Linden Slotsgade

Basarbygningne og Bruhns købmandsgård ca. 1900 (Fotograf: Carl Rathsach)

Det var ikke kun i Hillerød, at man kunne finde en ”50 øre basar”. De kendes også fra andre byer i landet bl.a. Aarhus. 

På et tidspunkt i 1920’erne lukkede basaren. Det er sandsynligt, at det er sket omkring 1926, hvor Bruhns købmandsforretning blev nedrevet. I 1930 lå der i hvert fald en tobaksforretning på samme sted men i en nyere bygning, som det også ses på fotografiet nedenfor.

Tobaksforretning Slotsgade cirka 1930

Tobaksforretning i Slotsgade ca. 1930 (Fotograf: Helge Rathsach)

Det er desværre ikke meget, vi ved om ”50 Øre Basaren”. Vi er derfor meget interesserede i at høre fra dig, hvis du ved noget om forretningen, dens indehaver(e) eller har fotos/postkort derfra. Kontakt arkivleder Lisbet Schacht Hansen på mail: lha@hillerod.dk eller telefon 7232 5884.