Hekseprocesser i Nordsjælland: Kvinder blev brændt levende

4. april er der et spændende foredrag om hekseprocesser. Historikeren Louise Nyholm Kallestrup løfter på sløret for noget af den nyeste forskning med fokus på sager fra Nordsjælland

Det kan med nutidens øjne virke absurd, at blive anklaget for at æde børn, have sex med djævelen eller nedkaste trolddom over kongens flåde. Men man skal ikke længere tilbage end 1693, før det var dødsensalvorligt. Fra 1540 til 1653 blev over 1000 kvinder og mænd henrettet i de såkaldte hekseprocesser. De fleste af dem blev udsat for tortur og brændt levende. 90 procent af de dømte i hekseprocesserne var kvinder.

4. april får Hillerød Bibliotek besøg af Historiker Louise Nyholm Kallestrup, som har beskæftiget sig indgående med trolddomsforfølgelser og hekseprocesser i Danmark. Med fokus på sager fra Nordsjælland vil hun dykke ned i, hvordan og hvorfor de utrolig voldsomme hekseprocesser udfoldede sig i løbet af 1500-1600-tallet. Hun vil blandt andet fortælle om brutale sager fra Helsingør og Slangerup.

- Det bliver anset for at være den mest foragtelige forbrydelse af alle, fordi man troede, at det at udøve trolddom betød, at man havde indgået en pagt med djævelen, siger Louise Nyholm Kallestrup, der tidligere har været leder af Center for Medieval and Renaissance Studies på Syddansk Universitet.

Blodrus og heksepanik

I årene 1617-1622 blev over halvdelen af alle hekseprocesser i Danmark eksekveret. Omkring 500 kvinder blev brændt levende på bålet i hvad der kan beskrives som en heksepanik. Ledet og opildnet af Kong Christian d. 4’s ønske om at være en gudfrygtig konge blev særligt kvinder forfulgt i et forsøg på at rense verden for djævelens tilstedeværelse.

Der findes ikke kendte eksempler på hekseprocesser i Hillerød, men ifølge Louise Nyholm Kallesøe betyder det ikke nødvendigvis, at der aldrig har været nogen.

- Der er en udfordring i, at kildematerialet fra Fyn og Sjælland er meget fragmentarisk. Jeg vil tro, at der har været sager i Hillerød, men kildematerialet er gået tabt. Fra Jylland har vi en næsten ubrudt serie af retsprotokoller. Det har vi slet ikke på Sjælland. Arkivalierne er gået tabt af flere årsager. Blandt andet fordi de studerende på kollegiet Regensen i København efter sigende fyrede med dem i 1700-tallet, siger Louise Nyholm Kallestrup.

4. april klokken 18-19.30 kan man høre meget mere om de brutale hekseprocesser på Hillerød Bibliotek. Billetter kan købes via bibliotekets hjemmeside.