Frivillige bag gigantisk indsats

Nogle helte går i farverige trikoter, andre begår deres gerninger mere i det skjulte. De frivillige i Hillerød Lokalhistorisk Arkiv hører til den sidste kategori. I løbet af de seneste fire år har de registreret ikke mindre end 9000 billeder og arkivalier, så de er tilgængelige for eftertiden.

Blandt bunker af gulnede sider og sort/hvide fotografier sidder de ti frivillige, der hjælper Lokalhistorisk Arkiv i Hillerød med at scanne og registrere billeder og arkivalier. Hver torsdag og fredag arbejder de sig troligt gennem bunke efter bunke, og har gjort det siden 2015.

Torsdag 4. juli 2019 nåede de en milepæl, da de registrerede nummer 9000.

- Det er en utroligt vigtig indsats, de frivillige yder. Hvis ikke de havde været her, så havde vi overhovedet ikke registreret i nærheden af det antal. Det har vi slet ikke ressourcerne til, siger Lisbet Schacht Hansen, der er leder af Lokalhistorisk Arkiv Hillerød.

Hun understreger, at indsatsen har stor betydning for, at Hillerøds borgere har nem adgang til de historiske dokumenter og billeder. De over 8000 billeder kan ses på hjemmesiden www.arkiv.dk.

Indhold i tilværelsen
For de frivillige, der flere af dem er historisk interesserede, så handler det ikke kun om at redde billeder og arkivalier for eftertiden, men også det sociale.

- Da pensionsalderen nærmerede sig, så synes jeg, at det var en god ide at finde noget andet at lave end at gå derhjemme, og det giver noget indhold i tilværelsen, siger 68-årige Henrik Bachmann.

Henrik arbejdede i mange år med edb i bankverdenen, og den rolle har han nu også fået i arkivets efterhånden fasttømrede kerne af frivillige.

- Hvis vi har et problem med systemet, så siger vi det til Henrik, og så fikser han det. Han er uundværlig, siger 75årige Elisabeth Demant, der har været med siden holdet af frivillige blev oprettet i 2015.

Den tidligere socialrådgiver kommer til dels, fordi hun er historisk interesseret, men også på grund af det sociale.

- Det er smadderhyggeligt at komme her. Vi har det rigtig godt sammen, siger Elisabeth Demant.

Spændende opgaver
Blandt de frivillige er også den tidligere professor i geografi, 70-årige Anette Reenberg. Hun har boet i Hillerød siden 1980, og synes det er sjovt at se alle de gamle billeder af, hvordan der har set ud i Hillerød gennem tiden.

Før billederne og arkivalierne kan registreres, så skal de scannes ind. Den opgave ligger hovedsageligt på torsdagsholdet hos de to frivillige Lennart Weber og Søren Stoltze. På bordet foran den 76-årige Søren Stoltze ligger en af de sjovere opgaver. Et netop indleveret læderindbundet fotoalbum fyldt med originale fotografier fra tiden omkring Danmarks befrielse i 1945. Der er billeder af frihedskæmperne i Hillerød, men også af de kvinder og mænd, der havde arbejdet sammen med tyskerne.

Søren Stoltze er tilflytter, og valgte at melde sig som frivillig for at lære noget mere om Hillerød.

- Det er hyggeligt at komme her, og så ved Lennart jo en masse om byen. Vi har en masse rare timer her, og så får vi jo også lavet noget, der kan bruges i fremtiden. Det betyder også noget, siger Søren Stoltze.

De frivilliges nestor, 77-årige Margrethe Krogh, der er tidligere bibliotekar på Hillerød Bibliotek, er født og opvokset i Hillerød. Sammen med Lisbet Schacht Hansen udgør hun gruppens organiske leksikon.

- Hvis du har et spørgsmål om Hillerød, så bare slå op i mig, siger Margrethe Krogh og griner.