Fantasy foredrag

Foredrag: Derfor er fantasy så fedt!

I foredraget ”Ind i fantasiens verden” fortæller bibliotekar, forfatter og fantasy-elsker Jacob Holm Krogsøe om genrens historie og giver et bud på, hvorfor genren er blevet så populær

Da Jacob Holm Krogsøe var barn, var han en af de få, der læste fantasy-bøger og spillede magic-kort. Han var en nørd. Det er han stadig, men fantasy er ikke længere kun for en kreds af indforståede. Filmatiseringen af Ringenes Herre og Harry Potter satte skub i udviklingen i begyndelsen af 00’erne, mens kronen blev sat på værket med verdens største tv-serie, Game of Thrones, som afsluttede sin sejrsgang med ottende og sidste sæson i 2019.

- Hvad er det, der er så fedt ved fantasy?

- Det er, at du kan rejse ind i en anden verden, hvor der er andre regler, hvor der er magiske skabninger og troldmænd. Du kan have en virkelighedsflugt. Men de rigtigt gode fantasy-serier, de går også ind og kommenterer på og laver allegorier over vores moderne samfund. Over det at være barn. Eller det at gå fra at være barn til voksen. Meget af det er god underholdning, men de gode fantasy-værker handler også om ’the human condition’, altså det at være menneske, siger Jacob Holm Krogsøe.

- Hvorfor tror du, at Fantasy har fået så stort et mainstream gennembrud, som det har med Harry Potter, Ringenes Herre og Game of Thrones?

- Jeg tror, at terrorangrebet 11. september 2001 har betydet meget i den sammenhæng. En forfærdelig begivenhed, men jeg tror, det åbnede op for, at folk søgte mere flugt fra virkeligheden end normalt. Ringenes Herre-filmene kommer ud i perioden lige efter. Harry Potter begynder for alvor at få vind i sejlene. Efter 9/11 har vi haft brug for noget eskapisme, og der er fantasy virkelig god. Du så det også efter Vietnamkrigen, der kom Star Wars frem. Når der er kriser i samfundet, så kan det være rart at søge tilflugt i de der andre verdener, hvor du er på sikker afstand af socialrealismen. Vi lever i en fantastisk tid, hvor de genrer, der før var nørdede er blevet mainstream, siger Jacob Holm Krogsøe.

I foredraget ”Ind i fantasiens verden” giver Jacob Holm Krogsøe komme med en masse bud på gode fantasyværker, som du kan kaste dig over. Derudover vil han fortælle om genrens historie og karakteristika. Så I kommer både til at høre om hobbitter, en troldmandsskole, en af Bjarne Reuters bedste romaner og om, hvordan nordisk mytologi er en guldgrube for inspiration til fantasyfortællinger. Og meget, meget andet. 

Det foregår tirsdag 3. september kl. 19.00-21.30 i ”Stemningen”

Arrangementet er gratis - læs mere om foredraget og tilmeld dig lige her