Fotobutik
Finn Christensen foran sin butik i 1989. Foto: Jan Stephan

Finn købte en butik, men også et unikt stykke af Hillerøds historie

I Finn Christensens lokaler i Helsingørsgade 33 har der i snart 120 år været atelier og fotobutik. Finn har haft butik der siden 1989. Før ham havde 3 generationer af familien Staunstrup til huse i nummer 33

Finn Christensen købte butikken i Helsingørsgade 33 i 1989. Med i købet fik han ikke kun lokalerne, men også et stykke unikt Hillerød-historie. Det var nemlig her, at først Olav Staunstrup og senere sønnen Thorvald Staunstrup havde deres Atelier. To fotografer, der forevigede Hillerød på tusindevis af fotografier, og som på den måde har leveret et fantastisk vindue ind i byens fortid.

Finn købte butikken af Thorvald Staunstrups søn Erik, der ligeledes havde drevet fotobutik i lokalerne. Finn Christensen er udlært fotohandler. Interessen for fotografiet har været der siden drengeårene. Det første professionelle kamera fik han af sin far, men det var ikke helt uden betingelser.

"Ligesom alle mulige andre 14-årige drenge, så synes jeg dengang, at det var skidesmart at ryge. Det passede ikke min far. Da jeg så ønskede mig et nyt kamera, så sagde min far, at det kunne jeg godt få, hvis jeg lovede ikke at ryge mere. Sådan fik jeg mit første rigtige spejlreflekskamera", fortæller Finn Christensen.

Interesseret i historien

Finn Christensens familie er fra Hillerød, men boede på en gård nord for byen, da Finn var dreng. I 1977 kom han dog selv til byen, da han fik et arbejde. I 1987 blev han ansat i fotobutikken, som han to år senere købte.

"Jeg synes, at det er spændende og interessant at være med til at føre det her sted videre i og med, at der ligger så meget historie bag", siger Finn Christensen.


Finn Christensen i baglokalet til butikken, han har ejet siden 1989. Uret på væggen har hængt der, siden Erik Staunstrups tid.


Den historiske interesse var også afgørende for, at Finn Christensen ikke bare købte butikken, men også valgte at købe alle de originale glasplader med Olaf og Thorvald Staunstrups fotografier. Omkring 2000 stk.

Finn Christensen købte dem dog ikke kun for sin egen fornøjelses skyld, men fordi han synes, at den historie, som fotografierne fortæller, burde være tilgængelig for alle. Derfor lavede han en aftale med Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotekerne om, at alle billederne skulle registreres, og et større udvalg blev også digitaliseret.

Tæt på en katastrofe

Selve glaspladerne blev dog i første omgang hos Finn Christensen, hvor de lå i et lagerrum.

"En morgen, da jeg kommer, kan jeg se, at reolen, hvor de ligger på, er på vej ud af væggen. Jeg turde næsten ikke tænke på, hvad der kunne være sket. De er jo uerstattelige, så det havde været en katastrofe. Og så tænkte jeg, hvor de mon ville stå mest sikkert", siger Finn Christensen.

Han har efterfølgende givet samlingen til Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek, der nu opbevarer glaspladerne.

"Jeg er rigtig glad for, at de bliver bevaret for eftertiden, og at de er tilgængelige for alle. Jeg glæder mig også rigtigt meget til at se den kommende udstilling i Vandrehallen, hvor fotograf Per Buchmann har forsøgt at genskabe nogle af de gamle motiver. Det er en rigtig sjov ide. Tænk sig en rivende udvikling vi kan se der."

Udstilling

12. november klokken 10.30 er der fernisering på Hillerød Bibliotekerne for den nye store udstilling af fotografier fra Olaf og Thorvald Staunstrup. De fleste motiver i udstillingen er før og nu billeder fra forskellige steder i Hillerød, hvor fotograf Per Buchmann, der er frivillig i lokalhistorisk arkiv har forsøgt at lave nye versioner af de gamle Staunstrup-originaler.

Udstillingen kan ses i Vandrehallen på Hillerød Bibliotek fra 12. november til 5. januar.

Materialer