Skovtur
Her et foto fra skovturen i 1904. Francis Zachariae står bagerst. Foto: Det Kgl. Bibliotek

Festerne på Skansebakken

29.07.22
Vi kan takke grosserer Francis James Zachariae (1852-1936) for den storslåede udsigt, der er fremtidssikret fra Hillerøds højeste punkt, Skansebakken i Hillerød Øst, hvor man 80 meter over havet i godt vejr kan se til Kullen i Sverige

Men der er også en anden person, der ikke bør glemmes. Det er kgl. Hoffotograf Peter Elfelt, som var en god bekendt til Zachariae og som sørgede for, at vi har et utal af fine fotografier fra de årlige fester, som Zachariae holdt på toppen af Skansebakken.

Francis Zachariae var en velhavende mand, der havde en stor tøjforretning på Kultorvet i København, hvor han var genbo til fotograf Peter Elfelt. I 1894 gik Francis Zachariae ned med stress og måtte i nogle uger slappe af på Jernbanehotellet i Fredensborg. Værten Vilhelm Hansen tog en dag Zachariae med på en køretur med hestevogn til Skansebakken i Hillerød for at han kunne se den fine udsigt.

På toppen af Skansebakken

Selskabet samlet på toppen af Skansebakken i starten af 1900’tallet. Det er Francis Zachariae, der står bagerst.

Festligt selskab

Skansebakken fredet

Grosserer Francis Zachariae blev så benovet, at han straks besluttede, at han ville opkøbe hele området. Han ville sørge for en fredning, så udsigten til Kullen og Fredensborg Slot kunne bevares. Samme dag købte han det første areal af en lokal landmand, og gennem de følgende 41 år fik han opkøbt hele området. Han brugte meget tid og enorme summer på det, som blev hans livsværk og tak til samfundet.

Han sørgede for en fredning, og ved en stor fest i 1935 – året før han døde i en alder af 84 år - overdrog han derefter det hele til Hillerød Kommune med en klausul om, at udsigten for evigt skulle bevares.

1908

Billedet er er fra 1908 hvor man havde fået rejst et lille skur på toppen af Skansebakken.

Skur

En god fest

Zachariae gik aldrig af vejen for en god fest, og det blev en tradition, at han hvert år en dag i juli inviterede gode venner på en festlig skovtur til Skansebakken i Hillerød. Nogle år blev udflugten suppleret med ture til Gribskov og hans hjem i Fredensborg. Gæsterne kom med tog til Hillerød Station, hvor hestedroscher transporterede gæsterne videre til frokost på Skansebakken og derfra videre ud i Gribskov.

Peter Elfelt, der havde solide rødder i Hillerød, fotograferede hvert år, og der findes på Det Kgl. Bibliotek en række fine fotografier fra disse fester. Hos Danmarks radio, Bonanza, kan man desuden se en lille film, hvor selskabet i 1907 fester løs ved Kongens Bøge lidt nord for Nødebo i Gribskov. Her kan man få bekræftet, at Zachariaes fester absolut ikke var kedelige.
Se filmen på DR Bonanza.

Kongens Bøge

Billedet her er fra skovturen til Kongens Bøge i Gribskov. Bag gæsterne kan man lige skifte et par kvindelige tjenere og bordet med hvid dug. Ved denne skovtur havde Zachariae hyret Studentersangkoret fra København, som blev fragtet med tog og hestevogne ud i Gribskov for at underholde gæsterne.

Kongens Bøge
Materialer