Scherfig og Bille Holst
Scherfig og Bille Holst

Et særligt venskab

25.01.19
Gribskov-maleren Poul Bille-Holst og forfatteren Hans Scherfig var nære venner. Det kom særligt til udtryk under 2. Verdenskrig

I øjeblikket kan du opleve en udstilling med værker af maleren Poul Bille-Holst, som boede og arbejdede i Esbønderup-Skovhuse. De færreste ved dog, at han livet igennem pendlede mellem Nordsjælland og København, hvor han var en del af tidens kulturradikale miljø. I disse kredse mødte han kunstnerkollegaen Hans Scherfig, som både var maler og forfatter, og samtidig tog heftig del i den politiske debat. Scherfig var glødende kommunist, og selvom Bille-Holst var mindre synlig i det politiske klima, udviklede de to et nært venskab.

Scherfig kunne godt lide Bille-Holst, som på mange måder opførte sig utraditionelt i forhold til andre af kunstnerkollegaerne. Han var festlig, uhøjtidelig og kunne fx finde på at køre i åben sportsvogn ned gennem Vesterbrogade.  

Deres venskab tog for alvor fart efter 2. Verdenskrig, hvor Bille-Holst assisterede Scherfig med en udsmykningsopgave i 1949 til Privatbanen i København. Opgaven var et 8 m. langt oliemaleri med Scherfigs ikoniske junglemotiv. Betydningen af deres venskab kom også til udtryk under krigen, hvor Scherfig og hans familie af flere omgange skjulte sig hos Bille-Holst og hans hustru, når besættelsesmagten var ude efter ham.

Venskabet mellem de to kunstnere varede indtil Bille-Holst’s død i 1959. Scherfig døde 20 år senere i 1979.

Læs mere om udstillingen her

Materialer