En funklende stjerne på litteraturens himmel er slukket

Digteren Pia Juul er død. Det er ikke til at fatte.

Ligesom hendes lyrik var både håndgribelig og ubegribelig på én gang, er hendes død det også. Pia Juul var den klare stemme i dansk poesi. Hun var én af de stadig levende legender fra 80’erne - endnu sprød og frisk i sin digtning, der fortsat tog nye og uventede drejninger.

Men hendes forfatterskab talte også dramatik, romaner og noveller. Hun havde et litterært vingefang, som kun få andre danske forfattere, og gennemgående for det hele var hendes sproglige finesser og fornemmelser for ordenes flertydighed. Hun kunne både være ekstrem konkret og ekstrem hemmelighedsfuld i sin poesi. Hun kunne være både lukket og omfavnende. Mest det sidste.

For kun en uge siden genudgav Asger Schnacks Forlag Pia Juuls syv første digtsamlinger. Som et punktum ingen kunne have forudset. Det er så uendelig trist, at hendes poetiske gerning måtte stoppe her.

8. maj 2021 skulle Pia Juul have optrådt til Ordet er Løs. I stedet mindes vi hende i dag, i morgen, 8. maj og mange år frem for hendes store talent og den betydningsfulde rolle, hun spillede så underspillet i dansk litteratur.

Pia Juul blev 58 år. Ære være hendes minde.

Jeg vil have det
hér, nu, på jorden
Ikke se det når det først er tabt
Se sollyset, det
blinker på de våde grene
se blikket mellem
de to der sidder der på bænken
se barnets sovende ansigt
Du ejer ikke evigt noget som helst
slet ikke det tabte

Pia Juul, Forbi, digte, 2018 (Asger Schnacks Forlag)

Læs portræt af Pia Juul her.

Pia Juul
Foto: Lars Gundersen
02.10.20