Dronning Margrethe
Jan F. Stephan

Dronningens 50 år på tronen: Besøg på Frederiksborg Slot

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.01.22
I anledning af Dronningens regeringsjubilæum har vi gravet lidt i vores lokalhistoriske arkiv og udvalgt disse fine fotos fra nogle af Dronningens mange besøg på Frederiksborg Slot gennem årene.

Denne dag er det 50 år siden, at Frederik 9. gik bort, og Dronning Margrethe II efterfulgte sin far på tronen. Et jubilæum, der her i januar skulle have været markeret med vink fra balkonen på Amalienborg, karettur til fejring på Københavns Rådhus, gallataffel på Christiansborg Slot og en række andre festligheder. Meget af dette er dog flyttet til sensommeren 2022 på grund af den seneste udvikling i coronasituationen. 

Dronning Margrethe og Prins Henrik

Fra en brand rejste der sig et nationalhistorisk museum

Her i Hillerød har vi en særlig tilknytning til Kongehuset og Dronning Margrethe II på grund af Frederiksborg Slot, der har ligget her i området siden starten af 1600-tallet. Det var Christian 4., der stod bag byggeriet af Nordens største renæssanceanlæg, der skulle styrke hans position som en magtfuld monark.

I dag er slottet hjem for Det Nationalhistoriske Museum, hvilket det har været siden 1878. Frederiksborg Slot blev nemlig voldsomt beskadiget af en stor brand i 1859, og siden da er slottet ikke blevet brugt som kongelig bolig.

Bryggeren J. C. Jacobsen – også kendt som grundlæggeren af Carlsberg – foreslog etableringen af et nationalhistorisk museum og tilbød endda at betale for slottets restaurering. I dag er Frederiksborg Slot stadig drevet af Carlsbergfondet.

Dronning Margrethe

Dronningens Slotshave

Den smukke barokhave blev anlagt i starten af 1700-tallet af J. Krieger, men forandrede sig gennem årene til en helt anden stil. Det var først i 1990’erne, at barokhaven blev genskabt i forbindelse med, at København var Kulturby i 1996. Her havde man søgt finansiering fra fonde m.m. for at give haven det oprindelige barokudtryk tilbage.

Da dette skete under Dronningens regeringstid kan man finde hendes kongelige monogram i haven sammen med monogrammer for de tre andre monarker, anlægget har eksisteret under. Dronning Margrethe II og Prins Henrik indviede den genskabte barokhave i 1996.

Herunder kan ses et billede af Slothaven fra omkring 1960, inden den blev genskabt som den oprindelige barokhave, der stadig lever i bedste velgående i dag. 

Slotshaven

Dronning Margrethe og Prins Henrik på Frederiksborg Slot i 1993.

Dronning Margrethe og Prins Henrik

Dronning Margrethe II besøgte i 1996 Frederiksborg Slot i forbindelse med afsløringen af dette portræt malet af Preben Hornung.

Dronning Margrethe